Magyarokat is kitüntetnek idén a rangos Wolf-díjjal Izraelben; Kurtág György zeneszerző és Roska Botond neurobiológus is megkapja az elismerést.

Budapest, 2016. február 19.
Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész 2016. február 19-én a budapesti Zeneakadémián, ahol 90. születésnapján hangversennyel is köszöntötték.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A gázai háború miatt idén öt hónapos késéssel jelentették be szerda este a százezer dollárral járó Wolf-díj kitüntetettjeit, melyet évente ítélnek oda a matematika, az orvostudomány, a fizika, a mezőgazdaság és a zene területén.

Idén kilencen, az Egyesült Államokban, Izraelben, az Egyesült Királyságban, Magyarországon, Franciaországban és Svájcban élő tudósok és művészek vehetik át néhány hónap múlva, egyelőre nem meghatározott időpontban a díjat.

A Svájcban élő, Magyarországon született és tanult Roska Botond megosztva kapta az orvostudományi díjat a Franciaországban és az Egyesült Államokban is dolgozó José-Alain Sahel francia tudóssal. A zeneművészeti elismerést Kurtág Györgynek ítélték oda.

Budapest, 2019. november 18.
A Semmelweis Budapest Award díjjal kitüntetett Roska Botond neurobiológus az elismerés átadása után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2019. november 18-án.
MTI/Bruzák Noémi
Roska Botond neurobiológus. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A fizika tudományában az Egyesült Királyságban alkotó Martin Rees professzor munkásságát ismerték el. A mezőgazdaság területén három amerikai professzor, Elliot Meyerowitz, Joanne Chory és Venkatesan Sundaresan veheti át idén a díjat.

Matematikából két izraeli osztozik a díjon, Adi Samir professzor a Weizmann Intézetből és Noga Alon professzor, aki a Princeton Egyetem és a Tel-Aviv Egyetem professzora. Samir az információbiztonság szempontjából fontos kriptográfia területén kifejlesztette 1977-ben a mára széles körben elterjedt, RSA néven ismert titkosítórendszert. Alon a kombinatorikában alkotott maradandót.

Az izraeli Wolf-díj kitüntetettjeinek több mint egyharmada később elnyerte a Nobel-díjat is szakterületén.