fbpx

Sokszínű fotókiállításokkal nyílik a Fotóhónap

Idén mintegy 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel a Fotóhónap.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap évről évre a magyar fotókultúra legátfogóbb és leggazdagabb rendezvénysorozata. A fesztivál fő kiállításán ezúttal is egy ikonikus fotográfus képeit láthatja hazai közönség.

Idén az észt származású, de Dél-Afrikában élő és alkotó, világhírű dokumentarista fotográfus, Juhan Kuus fotóit állítják ki Közvetlen történelem – Juhan Kuus életműve címmel a Mai Manó Házban.
A vakáció első napja, 2003

Juhan Kuus fotográfiai a Dél-Afrikában zajló konfliktusok harcait örökítik meg, de az egyszerű emberek örömeit és gondjait, mindennapi életüket és hagyományaikat, az ember és a föld kapcsolatát, valamint az uralkodó társadalmi normákat és tabukat is ábrázolják. Képei és fotóesszéi rendkívül nagy hatásúak; képesek voltak társadalmi, politikai cselekvésre ösztönözni a vizsgált környezetüket. Kuus munkáit a Times, az Independent, a New York Times, a Paris Match és a Los Angeles Times is rendszeresen közölte. A Mai Manó Házban látható átfogó tárlat először hozza el a fotográfus munkásságát a magyar közönségnek.

Nelson Mandela kampány közben, 1994

A nagyszabású bemutatóval együtt 2022-ben mintegy 38 tárlatot, 31 csatlakozó galériát, 26 budapesti és 9 vidéki helyszínt, továbbá számos kísérőeseményt vonultat fel a Fotóhónap sokoldalú programja.

A Magyar Fotográfiai Múzeumban Gink Károly, a PaperLab Galériában Ata Kandó és André Kertész, a Foton Galériában Hajdú József, az ArtPhoto Galériában Robitz Anikó, Minyó Szert Károly és Barta Zsolt, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Dezső Tamás és Hans van der Meer, a Várfok Galériában Cizgány Ákos, a Faur Zsófi Galériában Kudász Gábor Arion és Kudász Emma Johanna, valamint Szilágyi Csilla és Herczeg Tamás, majd Gáti György, a TOBE Gallery-ben Almudena Romero képei láthatók a fesztivál ideje alatt. Idén a Fotóhónaphoz csatlakozik a XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé is MANU-TÍPIA című átfogó tárlatával, valamint a World Press Photo 2022 kiállítás és az Art Market programsorozata.

A több mint 300 tagot számláló Magyar Fotóművészek Szövetsége 2022-ben négy új taggal bővült, az ő munkáikat először a nemrégiben megrendezett Art Marketen láthatta a nagyközönség. 

A több mint húsz budapesti galéria és kulturális intézmény mellett vidéki helyszínek is csatlakoznak.

Idén Gödöllő, Pécs, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Esztergom, Veszprém, Salföld és Gyula is helyszínt ad a Fotóhónap kiállításainak. A kiállítások mellett országszerte tárlatvezetések, szakmai előadások és egyéb kísérőprogramok töltik meg az október közepétől november végéig tartó gazdag időszakot. A hagyományos fotóalapú műfaji kereteket kiszélesítve, különféle határterületeket bevonva jön létre a Fotóhónap 2022 változatos összművészeti programkínálata. A látogatók a fotográfiák mellett képzőművészeti, videóművészeti és irodalmi alkotásokkal egyaránt találkozhatnak.

További információ: itt.
A Fotóhónap 2022 online katalógusa itt érhető el.

A rovat további cikkei