1100 év magyar történelme három dimenzióban

Mi, Magyarok

Nagy felbontású, 3D modellekből összeállított galériával készült a Magyar Nemzeti Múzeum az államalapítás ünnepére. Augusztus 20-a alkalmából olyan műtárgyakat válogattak össze, amelyek főszereplői a magyarság történetének, különböző korokból maradtak ránk.

Margitszigeti korona. Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
A Margit-szigeti korona

A modellek speciális szkenneléssel, illetve olyan innovatív fotótechnikai eljárásokkal készültek, amelyek a kétdimenziós fényképekből háromdimenziós objektumokat állítanak elő. A webtechnológia segítségével a múzeumi darabok szabadon forgathatók és nagyíthatók. A felvételek minden apró részletre kiterjednek, ezzel pedig olyan élményt adnak, amelyet a vitrinek előtt állva nem élhetünk át.

Az első tárgy egy, a 10. század első évtizedeiből előkerült koponya. Szintén a honfoglalás korából maradtak fenn az öntött, áttört technikával készült hajfonatkorongok, amelyek a magyar viselet keletről hozott elemei közé sorolhatók.

A bemutatott műtárgyak között van a felső-Tisza-vidéki Beszterecen előkerült görög feliratú, bizánci stílusú, hordozható ezüst szenteltvíztartó, amely a magyarsággal kapcsolatba hozható első ismert egyházi felszerelési tárgy. A Hierotheosz-féle misszióval egykorú, a 10. század közepi bizánci ornamentális megújulás egyik korai emléke. A válogatásban helyet kapott a 11. századi királyfejes gyűrű is: a bizánci vagy bizánci hatású zománcos ékszer Szeged környékéről került elő.

A Margit-szigeti korona elnevezésű műtárgy is megtalálható a válogatásban. A nyolcrészes liliomkoronát a Margit-szigeten, a domonkos nővérek kolostora templomának szentélyében feltárt sírban találták az 1838-as nagy árvíz után.

A műtárgyak között van egy 400 éves ruha, amely a hagyomány szerint Bethlen Gábor erdélyi fejedelem második felesége, Brandenburgi Katalin számára készült és a múzeum legrégibb, magyar szabású női díszöltözete. A válogatásban szintén megtekinthető 3 dimenzióban egy 1848-as pecsétnyomó, egy fotókerámia, továbbá egy fából faragott műkéz, amely feltehetően az 1920-as évekből való.

A galéria ide kattintva böngészhető.