fbpx

Emléktáblát kapott Arany János A walesi bárdokból ismert Montgomeryben

kultpol 2022. 05. 15.

Emléktáblát avattak Arany Jánosnak a walesi Montgomery városában, amelyet a költő A walesi bárdok című híres balladájában örökített meg.

Pákozd nyerte el az Év emlékhelye díjat

kultpol 2022. 05. 14.

A pákozdi nemzeti emlékhely nyerte idén a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) által alapított Év emlékhelye díjat.

L. Simon: Hármas ünnepet nyitott a Göcseji Múzeum újraavatása

kultpol 2022. 05. 13.

A magyar muzeológia életében meghatározó hármas ünnepet nyitott meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeum felújítás utáni újraátadása – jelentette ki a Nemzeti Múzeum főigazgatója pénteken a zalai megyeszékhelyen.

A II. világháború kulturális emlékezetéről szerveznek konferenciát

kultpol 2022. 05. 13.

Május 16-án A II. világháború kulturális emlékezete címmel szervez konferenciát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban. A rendezvény élőben követhető a kutatóintézet YouTube-csatornáján.

Szili Katalin: A kultúra az identitásunk alapja

kultpol 2022. 05. 13.

A kultúra nemzeti identitásunk alapja, de egyben az a kötőerő is, ami számunkra az egységet és a nemzethez tartozást jelenti – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Dsida–Páskándi–Jakabffy-napok alkalmából tartott irodalmi tanácskozáson pénteken Szatmárnémetiben.

Nemzeti tehetség program: 1200 pályázatnak összesen 2,2 milliárd forint támogatás

kultpol 2022. 05. 13.

Kihirdették a Nemzeti tehetség program idei nyertes pályázatait, több mint 1200 pályázat részesült összesen mintegy 2,2 milliárd forint támogatásban – jelentette be Zsigó Róbert. A családokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pályázók körében népszerű, egyéni támogatást lehetővé tevő Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat idén 607 fiatal érdemelte ki. Hozzátette: a tehetséges magyar fiatalok a nemzet egyik legfontosabb erőforrásai, ezért mindannyiunk érdeke, hogy felkutassuk, felkaroljuk és támogassuk őket.

A roma kultúrával, alkotásokkal és közösséggel kapcsolatos nyílt pályázatokat írt ki az NKA Közművelődés Kollégiuma

kultpol 2022. 05. 12.

Hét új nyílt pályázati lehetőség vált elérhetővé, amelyek mindegyike a cigányság kultúrájának megőrzését, hagyományainak ápolását célozzák.

Új kurátorral mutatkozik be a Budapest Design Week

Art&Design 2022. 05. 11.

2022-től Sebestény Ferenc DLA építész veszi át Osvárt Judittól a Budapest Design Week (BDW) kurátori pozícióját. A legnagyobb hazai dizájnfesztivált idén immár 19. alkalommal rendezi meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT).

Befejeződött a Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza

kultpol 2022. 05. 11.

Befejeződött a nagycenki Széchenyi-kastély megújulásának épület-kivitelezési szakasza – tájékoztatta az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. kedden.