A MITEM-et bemutató sajtótájékoztatót Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, aki külön kiemelte, hogy mekkora szerepe van a kulturális élet szereplőinek abban, hogy a járvány után újraindulhasson az élet. A művészek, a háttérdolgozók nem pihentek a kényszerű lezárások alatt sem, ezt bizonyítja, hogy a kétszer is elhalasztott fesztivált most végre sikerül megrendezni, szinte ugyanazzal a repertoárral, ahogy eredetileg tervezték.

Erre hívta fel a figyelmet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is: 13 országból 19 előadás érkezik a nemzetközi színházi seregszemlére, csak egy indiai és egy vietnami darabot kellett későbbre halasztani.

Műfaji és gondolati sokszínűséget vár a produkcióktól, amelyeket számos, nemzetközileg elismert művész hoz Budapestre.

Többek között Robert Wilsont, akit a színházi élet koronázatlan királyaként emlegetett. A neves rendező által színpadra állított Oidipusz lesz a fesztivál nyitódarabja, amelyet két este is játszanak a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Ő készítette azt a többcsatornás videóinstallációt is, amely a MITEM megnyitóján lesz látható a Ludwig Múzeumban. A fejemben táncolok videóportrét egy már elhunyt barátjáról, a japán koreográfus Suzushi Hanayagiról forgatta, előrehaladott Alzheimer-kóros állapotában örökítette meg mozdulatait. A fesztiválhoz kapcsolódó filmklubban az amerikai rendező Hamlet: Egy belső monológ című alkotása is látható lesz, valamint mesterkurzust is tart a szakmai közönségnek.

Robert Wilson: Oedipus. Forrás: robertwilson.com, fotó: Lucie Jansch

Csakúgy, mint az orosz rendező, Anatolij Vasziljev, aki többek között Törőcsik Marival való szakmai és emberi barátságáról, közös munkáikról is ismert. A workshop mellett két alkotását is bemutatják, a Szamár, illetve az Életünk része filmeket.

Hasonló nagy név a színházi szakmában Teodórosz Terzopulosz is, tőle két darab is érkezik az athéni Attis Színház előadásában: az Alarme és az Aiasz, az őrület. A görög rendező által alapított Attis társulatáról A dicsőítő színház címmel dokumentumfilm is látható lesz, valamint mesterkurzuson és kerekasztal-beszélgetésen is találkozhat vele a közönség. 1994-ben az ő ötlete alapján indult el a színházi olimpia, amelyet 2023-ban a Nemzeti Színház szeretne megrendezni.

Jelenet a Szamár című filmből. Forrás: MITEM

A magyar dráma napján, szeptember 21-én Törőcsik Mari emlékére „Senkié és mindenkié” emlékest lesz Bérczes László rendezésében. A címben szereplő idézet Pilinszkytől származik, aki nagy tisztelője és barátja volt az idén elhunyt színésznőnek:

„Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié.”

A sajtótájékoztató vendége volt Alekszandar Popovszki is, aki két darabot is színpadra állít a MITEM-en. A Mester és Margaritát a Nemzeti Színház művészei adják elő, a Rómeó és Júliát a Szlovén Nemzeti Színház társulata mutatja be.

A színházi fesztivál további nemzetközi előadásait Kozma András dramaturg, szervező mutatta be. Többek között látható lesz A nap fiai, a Makszim Gorkij darabjára épülő előadás, amely aktuálisabb, mint valaha. Nemcsak azért, mert egy kolerajárvány alatt játszódik, de az emberi kötelékek felbomlása vagy az ideális emberrel kapcsolatos elképzelések miatt is. Kivételes csemegének ígérkezik az ukrán Limerivna című, Panasz Mirnij -darabot feldolgozó előadás is, amely olyan örök témákkal foglalkozik, mint a szerelem, a szülő-gyerek viszony, a döntések joga és következményei. 

Dosztojevszkij születésének 200. évfordulóját tisztelik meg világhíres lélektani elemekkel átszőtt bűnügyi és fejlődésregényéből, a Bűn és bűnhődésből készült orosz kamaraszínházi előadással. Érkezik előadás Spanyolországból (Énekek éneke), Olaszországból (Misericordia), Algériából (Bravó a művésznek) is. Igazi különlegesség a Charlie Chaplin lányának, Victoria Thierrée Chaplinnek a rendezésében létrehozott, a színház és a cirkuszművészet határán egyensúlyozó előadás, a Bells&Spells, amelyben lánya, Aurélia Thierrée egy kleptomániás bőrébe bújik bele.

Hangsúlyos lesz a határon túli magyar színházak részvétele is a fesztiválon. Erről már Kulcsár Edit főszervező beszélt. Pilinszky János műveiből táplálkozik az Éjidő című előadás, amelyet a szerbiai Regionális Kreatív Műhely művészei hoznak el. A Kolozsvári Állami Magyar Színház Ibsen Nóráját, a temesvári Csiky Gergely Színház pedig Madáchtól Az ember tragédiáját állítja színpadra. Szőcs Géza darabját, a Raszputyint a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata mutatja be, a tavaly elhunyt költőről, drámaíróról, politikusról emlékest is lesz.

Részlet a temesvári Csiki Gergely Színház Az ember tragédiája online előadásából. Forrás: MITEM

A fesztiválról természetesen nem hiányozhatnak a Nemzeti Színház saját produkciói sem, közülük két új és egy tavalyi előadást láthat majd a közönség.

Idén augusztusban a Gyulai Várszínházban mutatták be a Szabó Magda Az ajtó című regényéből készült darabot, amelyért a rendező, Szabó K. István Sík Ferenc-díjat is kapott. Budapesten a MITEM-en lesz látható először az Udvaros Dorottya főszereplésével színpadra állított alkotás. Szintén új előadás a már említett, Alekszandar Popovszki által dirigált A Mester és Margarita, és újra láthatja a közönség az egyik legjelentősebb skandináv rendező, Eirik Stubø Médeia interpretációját.

Tengri – Mindenség – Szabados György és Kanalas Éva lemezbemutató koncertje

A kínálatot színesíti Kanalas Éva és Szabados György Tengri című lemezbemutató koncertje, és a fesztiválon lesz látható Szász Zsolt bábkiállítása, Eöri Szabó Zsolt fotókiállítása is. Filmklub, szakmai beszélgetések és mesterkurzusok egészítik ki az idei MITEM programját.

A részletes program a Nemzeti Színház oldalán érhető el, a korábban megváltott jegyek érvényesek a fesztivál előadásaira.

A bábok nem sírnak – Szász Zsolt bábkiállítása

Nyitókép: a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó sajtótájékoztatója a budapesti Primus Hajón 2021. augusztus 23-án. Fotó: MTI/Soós Lajos