fbpx

„A színházzal levegőt gyártunk” – Beszélgetés Tóth János Gergellyel

Színpad 2021. 09. 20.

A Pesti Magyar Színház tagja, ahol hamarosan megkezdődnek a felújító próbák, és A nagy hadronütköztetőben, Hodászi Ádám darabjában is szerepel az Óvóhelyen. „Csak azért is” színészként jellemzi és Camus Pestisének orvosához hasonlítja magát, aki a pillanat művészeként, „levegőgyártóként” is a legtöbbet próbálja nyújtani.

Emelkedő zuhanás – Dóczy Péter Pilinszky-estje

Irodalom 2021. 09. 19.

Hogyan lehet Pilinszky világát érvényes módon „életre kelteni”, súlyos: pokollal, gonoszságunkkal, a kárhozat lehetőségével, halállal és örökléttel számot vető gondolatait feldolgozható formában átadni? Dóczy Péter ennek színpadi útját járja nagy meggyőződéssel és szenvedéllyel. Estjét szeptember 8-án láttuk az Ars Sacra Fesztiválon.

„A Toldi abszolút profi, aprólékos munka volt” – Interjú Széles Tamás színművésszel

Film 2021. 09. 18.

Valószínűleg nincs olyan néző, aki ne találkozott volna már Széles Tamás nevével. Színpadi szerepei mellett szinkronizál is: filmek, sorozatok és tévécsatornák hangjaként ismerjük. Ezúttal Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi apropóján beszélgettünk vele, aminek nemcsak a narrátora, hanem a főszereplőnek és az összes többi karakternek is ő kölcsönzi a hangját.

„Jó estét, megint színházban voltak?”

Színpad 2021. 09. 18.

Megrendülök, miközben Pogány Judit Pedig én jó anya voltam című monodrámáját nézem a tatabányai MostFeszt zárónapján. A Molnárnét alakító Pogány Judit karakterének egész családi tragédiáját elmeséli, kibeszéli, megosztja a nézőkkel. Azt, hogy fiát miért ítélték kötél általi halálra. Közben egyebek mellett vizet forral, lecsót kanalaz, kávét főz, megmosdik, fényképek felett nosztalgiázik és feketébe öltözik.

Előadások több korosztálynak a veszprémi Kabóca Bábszínházban

Színpad 2021. 09. 18.

Szeptemberben két új, Rumi László által rendezett produkciót mutatnak be, előbb a Nyakigláb artisták a porondon címűt, majd Mesecirkusz címmel egy óvodásoknak szóló előadást.

Székely Kriszta rendezésében látható a Mágnás Miska a Miskolci Nemzeti Színházban

Színpad 2021. 09. 17.

A Mágnás Miska, Szirmai Albert legsikeresebb operettje nemzeti karakterünknek kedves témával, a gátlástalan elit kifigurázásával foglalkozik. Az előadás most Székely Kriszta rendezésében érkezik a miskolci színpadra, a szövegkönyvet az eredeti nyomán Závada Péter írta.

Hat új darabbal készül jubileumi évadára a kecskeméti Ciróka Bábszínház

Színpad 2021. 09. 17.

Hat új darabbal készül az idén hivatásossá válásának harmincötödik évfordulóját ünneplő kecskeméti Ciróka Bábszínház a 2021/2022-es évadára.

„Az élet kútja” – Interjú Sol Leónnal és Paul Lightfoottal

Színpad 2021. 09. 17.

Két világhírű koreográfus, akiknek a neve összeforrt a kortárs koreográfiák bölcsőjével, a Nederlands Dans Theaterrel. Sol Leónt és Paul Lightfootot az 1998-ban született és 2014-ben felújított darabjukról, a Sad Case-ről kérdezték, amely a Magyar Nemzeti Balett (MNB) interpretálásában látható hat alkalommal szeptember 17-től az Eiffel Műhelyházban. Braun Anna interjúja.

Pénteki kultúrrandi Márfi Márk színésszel

Színpad 2021. 09. 17.

26 évnyi emléket tár a közönség elé Márfi Márk egyszemélyes előadásában. A TELIK – egy óra az életedből a színművész szakdolgozatának témáját dolgozza fel, Márk szalmabálák közt ülve, olykor zavarba ejtő nyíltsággal mesél gyerekkori motoros kalandokról, a családi együttélés örömeiről és kudarcos momentumairól a lóvasúton. E heti kultúrrandinkban a gyerekkoron túl kitárulkozásról, szabadúszásról és veterán bringáról is szó esett.