Közel négyezer éves, sivatagi rovarokkal festett textilt találtak Izraelben

Művészet

Az Israel Antiquities Authority (IAA), a Bar-Ilan Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem régészei rábukkantak egy vörösre festett textíliára, amelyet rovarok felhasználásával festettek meg.

Az Izraeli Régészeti Hatóság és a Héber Egyetem feltárása a Koponyák barlangjában, ahol a ritka textíliát fedezték fel. Fotó: Yoli Schwartz / Izraeli Régészeti Hatóság
Az Izraeli Régészeti Hatóság és a Héber Egyetem feltárása a Koponyák barlangjában, ahol a ritka textíliát fedezték fel. Fotó: Yoli Schwartz / Izraeli Régészeti Hatóság

A textiltöredéket a Júdeai-sivatag egyik barlangjában találták meg, amelyet karmazsintölgyön lakó (Quercus coccifera) rovarok felhasználásával festettek meg, a Bibliából „Tola‛at Hashani” (skarlát féreg) néven ismert ez a faj. A karmazsinvörös és skarlátszínű pigmentek a nőstények kiszáradt testéből készíthetők.

Bár az ókorban az egyiptomiak, a mezopotámiaiak, az indiaiak, a görögök és a rómaiak egyaránt használtak rovarokat a vörös festékek előállítására, azonban a Júdeai-sivatagban történt felfedezés az eddig ismert legkorábbi példa Izraelben.

A Bibliában huszonötször szerepel a skarlát féreg neve a kék (Tekhelet) és a lila (Argaman) mellett, minden esetben valamilyen fényűző ruházattal összefüggésben találkozunk vele, például a Tabernákulum textíliáiban és más kultikus összefüggésekben.

A 3800 éves textil töredéke. Fotó: Fotó: Dafna Gazit / Izraeli Régészeti Hatóság
A 3800 éves textil töredéke. Fotó: Dafna Gazit / Izraeli Régészeti Hatóság

A középső bronzkorból (Kr. e. 1767–1954) származó textil mérete kisebb, mint 2 cm, a Koponyák barlangjában fedezték fel. Egy alaposabb elemzés megállapította, hogy a gyapjú vetülékszálakat Kermes vermilio rovarral festették, amely a karmazsintölgyfán (Quercus coccifera) él, és amely faj Izraelben nem őshonos.

„A fontos lelet áthidalja az írott források és a régészeti felfedezések közötti szakadékot, bizonyítékot szolgáltatva arra, hogy az ősi textilfestőipar – már ebben a szakaszban – kellően megalapozott volt az állatok felhasználásával történő festéshez” – mondta dr. Sukenik, az IAA munkatársa. „A ritka textil a már akkor is működő széles nemzetközi kereskedelmi hálózatokról tanúskodik, és egy elittársadalom jelenlétét jelzi” – tette hozzá.

Forrás: Heritage Daily