A Golgota Gospel Kórus koncertjei nemcsak zenei élményt nyújtanak, de rendkívül színesen és örömtelien közvetítik a gospel szabad, befogadó szellemiségét is. A kórus nemzetközi repertoárja és változatos stílusa garantálja, hogy a most hétvégi, karácsonyi fellépéseiken se maradjon szem szárazon.

Ha azt mondom, gospel, valószínűleg a legtöbbeknek Whoopi Goldberg Apáca showja, vagy egy fekete gyülekezet zenés-táncos előadása ugrik be először. Nem véletlen, hiszen a gospel zenei stílus a 17–18. században alakult ki az Amerikába behurcolt afrikai rabszolgák által hozott vallási elemek és a fehér keresztények liturgiájának egyedi keverékeként. A gospelzenét eredetileg a fekete egyházi közösségek használták az istentiszteleteken és vallási ünnepségeken, hogy az éneklésen keresztül közvetítsék hitüket és örömüket, de a stílus hamar elterjedt és más zenei – például a soul és a rhythm and blues – műfajokra is hatást gyakorolt.

Golgota Gospel Kórus

Ma már Budapesten is jó ideje működik egy gospelkórus, amely az 1965-ben létrehozott amerikai Calvary Chapel keresztény, protestáns alapokon nyugvó egyházi mozgalomnak köszönheti létét. A Golgota gyülekezetet hazánkban Greg Opean alapította, akit misszionáriusi munkája először az akkori Jugoszláviába, majd Bajára és Esztergomba vezetett. A budapesti, régi Horizont moziban működő központjuk már 25 éve működik. Greg hívta Magyarországra Mark Zeemant, aki a Golgota Gospel Kórus alapító vezetője több mint húsz éve.

Pedig Mark bevallása szerint se nem gospeles, se nem karmester. Dél-Afrikában született, ahol igen korán magába szívta a zenét, mivel szülei mindketten zongoráztak. Később az Egyesült Államokban tanult klasszikus zenét három egyetemen is, képzett zongorista lett, tanított, majd egy ottani gyülekezet zenei és kórusvezetője lett. És bár egyszerű misszionáriusként érkezett Magyarországra, hamar megtalálta a feladat: alapítson egy gospelkórust.


657c1c47484e8fe38bfddad4.jpg
Mark Zeeman, a Golgota Gospel Kórus alapító vezetője

Ahogy Mark meséli, akkoriban úgy érezték, hogy a magyar zenei világ nagyon színes, sokféle stílus megfér egymás mellett, így lehet, hogy lenne nyitottság egy gospelkórusra is. Amikor az akkor még jóval kisebb gyülekezetben meghirdették a lehetőséget, hogy bárki csatlakozhat, nincs felvételi, és nem szükséges zenei előképzettség sem, ötvenöten jöttek el az első próbára. Ez a lelkesedés még Markot is meglepte. Jelenleg száz fő körül van a komplett kórus, hetven százalékuk tagja a gyülekezetnek is. Nagyobb koncerteken már egy profikból álló, négyfős zenekar, a Golgota Gospel Band kíséri őket.

Happy Day

A gospel jelentése jó hír. Pörgős, vidám, laza, szabad, ugyanakkor kicsit nyers stílus jellemzi, nem a tökéletes hangzás a lényeg, hanem a lelkiség, amelyet a dalok közvetítenek. Mark szerint fellépéseikkel nemcsak örömöt, jó hangulatot adnak az embereknek, de rengeteget kapnak is a közös éneklés és a közönség pozitív visszajelzései által.

Ezt én is aláírhatom. Legutóbbi koncertjükön én is ott voltam, és az tűnt fel leginkább, hogy mennyire jól érezték magukat a kórustagok, miközben különféle koreográfiákra mozogtak, mosolyogva énekeltek a színpadon színes ruháikban. Nincs szigorú dress code-juk, alul feketét, felül pedig egyszínű, színes felsőt viselnek a fellépéseken. Az is szembetűnő volt, hogy mennyire vegyes a társaság, huszonévesektől a nyugdíjaskorúakig minden korosztály képviselteti magát.

Mark a dalokat úgy választja ki, hogy ennél a kórusnál jól működjenek, hiszen nem profi énekesekről van szó. Az is fontos szempont, hogy olyan vidám, örömteli dalokat énekeljenek, amelyekkel hatást tudnak elérni. Mint például a Happy Day című számmal, amely az egyik leghíresebb gospeldal.

De nemcsak gospelt játszanak, hanem többféle zenei műfajt is: jazzt, soult, countryt és klasszikus darabokat is. A kezdetekben természetszerűen főleg angol dalokból állt a repertoár, ma már sok a magyarra lefordított ének, de héber, spanyol, zulu, xhosa nyelvű műveket is előadnak. Van egy nagyon jó műfordító csapatuk, és a koncerteken a dalok szövegét magyar és angol nyelven is kivetítik.

A kórus mellett szólisták is fellépnek, akik között vannak képzett énekesek, de istenadta tehetségek is. Egyikük Madarász Judit, aki jelenleg énektanárként és karvezetőként dolgozik, de hangját bármelyik fekete soul-blues énekesnő is megirigyelhetné. Ő szokta a magyar nyelvű dalokat vezényelni, a zenei kis csoportokat összefogni, és mindig gondosan figyel a prozódiára, hogy az angolról fordított dalok magyarul is jól hangozzanak.

Bár a Covid a Golgota Gospel Kórus próbalehetőségeit, fellépéseit is alaposan megritkította, akkor sem mondtak le a zenéről: a legnagyobb lezárások idején külön-külön, mindenki a saját otthonában felénekelt egy dalt, azon belül a saját szólamát, amelyet aztán összevágva készítettek egy megható videót.

Idén már nem voltak ilyen gondok, felléptek többek között Baján, Albertirsán, Szigetszentmiklóson, Kispesten, és három koncertet adtak egymás után az Art Sacra Fesztiválon a Deák téren, a Fővám téren és a Blahán, valamint énekeltek Nick Vujicic magyarországi látogatásán is.

Most hétvégén pedig három karácsonyi koncertet is adnak – nagy kórussal, szólistákkal, zenekarral – az újpesti UP Rendezvénytérben, amelyekre még pár jegyet el lehet csípni. Ahogy Mark mesélte, nemcsak karácsonyi dalokkal, hanem vegyes programmal készülnek, többek között olyan ismert számok feldolgozásaival, mint a Go Tell it On the Mountain vagy a spanyol Alabemos, de több magyar nyelvű és egy ajándék dal is lesz a repertoárban.

Addig is kedvcsinálóként egy felvétel az egyik régebbi fellépésükről.

Fotók: Golgota Gospel Kórus, Szabó Levente és Tóth András