fbpx

A „dinoszauruszbáró” kalandos életéről szóló előadást mutatnak be Nagyváradon

Magyarosaurus Dacus címmel a dinoszauruszbárónak is nevezett Nopcsa Ferenc paleontológus, geológus kalandos életéről szóló előadást mutat be pénteken a nagyváradi Szigligeti Színház.

Az előadás ajánlója szerint „1899-et írunk. Nagyváradon színház épül a bécsi Fellner és Helmer tervei alapján. A Bécsi Geológiai Intézetben Nopcsa Ferenc bemutatja a világnak az erdélyi dinoszauruszokat. Ez Európa aranykora, a boldog békeidők. Nopcsa életútja és személyisége azonban épp annyira ellentmondásokkal teli, mint a századforduló. Az elmélyült kutatás és a politikai ambíciók, a világjáró vagányság és a bénító depresszió, az érzékenység és a kegyetlen irónia egyaránt jellemzik. S miközben ő országok közt utazva paleobiológiai tanulmányokat ír, kémjelentéseket küld, és térképeket készít, a nagyhatalmak átrajzolják a világot, amelyet ismert. Gianina Cărbunariu előadása az elfelejtett tudós kalandor és a mai Nagyváradot is meghatározó korszak újraolvasására hívja a nézőt.”

A teátrum hétfői közleménye szerint a darabot az elismert román rendező, Gianina Cărbunariu rendezi.

Az előadás rendhagyó módon, a román rendező jellegzetes munkamódszerének megfelelően állt össze: alkotócsapatával és a színészekkel közösen fejlesztette ki a szövegét.

Mint Cărbunariu a produkció hétfői sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, az általa rendezett előadások nem előre megírt szöveg felolvasásával, hanem anyaggyűjtéssel kezdődnek, már hónapokkal a bemutató időpontja előtt.

Emlékeztetett arra, hogy Nopcsa Ferenc báró, a címben szereplő dinoszauruszfaj felfedezője rendkívül színes egyéniség volt, „tele fényekkel és árnyékokkal”. Épp ez az ellentmondásosság inspirálta az előadás megalkotásában – idézi a közlemény a rendezőt, aki hozzátette: a Nopcsáról írt korabeli újságcikkek, monográfiák és saját írások is segítették, amelyek a szereplőt körülvevő világról is izgalmas képet adnak.

Irina Moscu látványtervező a díszletek megalkotásához a Nopcsa korában használatos színházi látványelemekből is merített. Méretes, kétdimenziós elemeket rendezett több síkba, így hozva létre a tér illúzióját.

Boros Kinga fordító-dramaturg rámutatott: a színpadon az ő fordításában elhangzó szöveg szerzője Gianina Cărbunariu, de

a kiindulási alapot mindig a levéltári és egyéb anyagok adták.

A felhasznált irodalom itt böngészhető.

A színház lényegesnek tartotta kiemelni, hogy bár a Magyarosaurus Dacusban dinoszauruszok is vannak, nem gyerekelőadásról van szó. A 15 év felettieknek ajánlott produkciót február 3-án mutatják be Nagyváradon, a Szigligeti Színházban.

Nyitókép: Próbafotó az előadásról. Fotó: Szigligeti Színház Nagyvárad

A rovat további cikkei