Magyarország Cukormentes Tortája 2025.jpg

A Mákvirág után megsütötte álmát a váci cukrász

Magyarország Cukormentes Tortáját, az Álmodozót az a Kovács Alfréd készítette, aki tavaly a Magyarország Tortájával, a Mákvirággal győzött. A fotósból lett cukrász valóban megálmodta idei egészségesen finom ötletét, mellyel az újabb elismerést kiérdemelte.

 

Mint arról már hírt adtunk, idén is  kiváló mesterek munkáját tüntették ki a Magyarország Tortája címmel. Ezzel együtt zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére kiírt  Magyarország Cukormentes Tortája verseny is, melyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendezik meg. A nevezők itt szabadon alkothattak, amennyiben nem használtak a tiltólistán szereplő alapanyagokat, például hozzáadott cukrot, finomlisztet vagy alkoholos italt.

A 2024-ben a Mákvirággal a Magyarország Tortája díjat elnyerő Kovács Alfréd ezúttal a Magyarország Cukormentes Tortája címért indult versenybe. Alfréd eredeti szakmáját tekintve fotós, több mint húsz éve működteti saját fotóstúdióját, ám a covid-járvány miatt felfordult az élete, ekkor végzett el egy cukrásztanfolyamot, majd nyitotta meg az Édes Vonal Cukrászdát Vácon.

A versenyre idén két tortával nevezett, egy egyszerűbbel és összetettebbel – míg utóbbi nem került be a döntőbe, előbbivel egyenesen nyerni tudott. Győztes alkotása, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen indított Álmodozó neve szorosan kapcsolódik a létrejöttéhez: a cukrász szó szerint megálmodta, majd reggel papírra vetette ötletét, megsütötte, és később, apró módosításokkal tökéletesítette.

A győztes tortában a kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A roppanós elemet kakaóbab töret alkotja. A torta olyan klasszikusok ízvilágát idézi, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Az Álmodozó szénhidrát értéke 13,7 g és energiatartalma 231 kcal szeletenként, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mindenkinek ajánlja, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

1885-ben, a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be Dobos C. József a nagyközönségnek a Dobostortát, ami nemcsak, hogy az egyik legismertebb sütemény Magyarországon, de hungarikum is. A Magyar Cukrász Ipartestület hagyományos éves versenyében idén olyan tortákat vártak, amik a Dobostorta jellegét adó alapanyagokat, tojást, cukrot, vajat, étcsokoládét és vaníliát tartalmaztak.

Balogh László, az 1998 óta működő gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmestere kollégájával, Kis Rolanddal közösen indult a 2025-ös versenyen. Évekkel ezelőtt egyszer már próbálkoztak, ám akkor nem sikerült a döntőbe jutniuk – most viszont László fia, Zoltán nyomására veselkedtek neki ismét.

Az ország idei cukros tortája

A DCJ stílusgyakorlat nevet viselő tortában – melynek nevében a rövidítés Dobos C. Józsefre utal – megtalálhatók a dobostorta jellegét adó nyersanyagok, úgymint a csokoládé, a vaj, a karamell és a vanília. Az alapanyagkosárból a meggyet és a meggypálinkát választották ki, valamint lágy csokoládé vajkrémet használtak az ízélmény fokozása érdekében. A döntésben közrejátszott a hagyománytisztelet, ráadásul meggy remekül harmonizál a csokoládéval.

 

Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes Ttrtáját az érdeklődők augusztus 19-től kóstolhatják meg a Szent István Napon, a Magyar Ízek Utcája rendezvényhelyszínen, valamint országszerte több száz cukrászdában.

A Szent István Nap ünnepségsorozat itt elérhető honlapján és hivatalos mobilalkalmazásában a rendezvények részletes programja, illetve az előadókkal és a műsoraikkal kapcsolatos tudnivalók mellett a Magyarország Tortáját és a Magyarország Cukormentes Tortáját árusító cukrászdák listája is megtaláható. 

 

Ez is érdekelheti

A régmúlt vidéki életformát idézi az ország idei kenyere

A XIV. Szent István-napi Kenyérverseny győztese az Alföldi Pajta kenyér tönkölyliszttel lett, az innovatív kenyerek kategóriáját a Mediterrán kenyér extra szűz olívaolajjal nyerte meg.

Extravagáns dobostorta lett az ország tortája

Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet – tájékoztatott a Magyar Cukrász Ipartestület. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese már július eleje óta ismert, Kovács Alfréd váci cukrász Álmodozó fantázianevű kreációja nyerte el a címet.

A Mákvirág és a Zöld málna lettek idén Magyarország tortái

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet, hazánk cukormentes tortája pedig a szegedi Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház cukrászai, Novák Ádám és Csonka László Zöld Málna elnevezésű alkotása lett.