A Mákvirág után megsütötte álmát a váci cukrász
Magyarország Cukormentes Tortáját, az Álmodozót az a Kovács Alfréd készítette, aki tavaly a Magyarország Tortájával, a Mákvirággal győzött. A fotósból lett cukrász valóban megálmodta idei egészségesen finom ötletét, mellyel az újabb elismerést kiérdemelte.
Mint arról már hírt adtunk, idén is kiváló mesterek munkáját tüntették ki a Magyarország Tortája címmel. Ezzel együtt zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére kiírt Magyarország Cukormentes Tortája verseny is, melyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendezik meg. A nevezők itt szabadon alkothattak, amennyiben nem használtak a tiltólistán szereplő alapanyagokat, például hozzáadott cukrot, finomlisztet vagy alkoholos italt.
A 2024-ben a Mákvirággal a Magyarország Tortája díjat elnyerő Kovács Alfréd ezúttal a Magyarország Cukormentes Tortája címért indult versenybe. Alfréd eredeti szakmáját tekintve fotós, több mint húsz éve működteti saját fotóstúdióját, ám a covid-járvány miatt felfordult az élete, ekkor végzett el egy cukrásztanfolyamot, majd nyitotta meg az Édes Vonal Cukrászdát Vácon.
A versenyre idén két tortával nevezett, egy egyszerűbbel és összetettebbel – míg utóbbi nem került be a döntőbe, előbbivel egyenesen nyerni tudott. Győztes alkotása, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen indított Álmodozó neve szorosan kapcsolódik a létrejöttéhez: a cukrász szó szerint megálmodta, majd reggel papírra vetette ötletét, megsütötte, és később, apró módosításokkal tökéletesítette.
A győztes tortában a kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A roppanós elemet kakaóbab töret alkotja. A torta olyan klasszikusok ízvilágát idézi, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Az Álmodozó szénhidrát értéke 13,7 g és energiatartalma 231 kcal szeletenként, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet: az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mindenkinek ajánlja, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.
1885-ben, a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatta be Dobos C. József a nagyközönségnek a Dobostortát, ami nemcsak, hogy az egyik legismertebb sütemény Magyarországon, de hungarikum is. A Magyar Cukrász Ipartestület hagyományos éves versenyében idén olyan tortákat vártak, amik a Dobostorta jellegét adó alapanyagokat, tojást, cukrot, vajat, étcsokoládét és vaníliát tartalmaztak.
Balogh László, az 1998 óta működő gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmestere kollégájával, Kis Rolanddal közösen indult a 2025-ös versenyen. Évekkel ezelőtt egyszer már próbálkoztak, ám akkor nem sikerült a döntőbe jutniuk – most viszont László fia, Zoltán nyomására veselkedtek neki ismét.
Az ország idei cukros tortája
A DCJ stílusgyakorlat nevet viselő tortában – melynek nevében a rövidítés Dobos C. Józsefre utal – megtalálhatók a dobostorta jellegét adó nyersanyagok, úgymint a csokoládé, a vaj, a karamell és a vanília. Az alapanyagkosárból a meggyet és a meggypálinkát választották ki, valamint lágy csokoládé vajkrémet használtak az ízélmény fokozása érdekében. A döntésben közrejátszott a hagyománytisztelet, ráadásul meggy remekül harmonizál a csokoládéval.
Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes Ttrtáját az érdeklődők augusztus 19-től kóstolhatják meg a Szent István Napon, a Magyar Ízek Utcája rendezvényhelyszínen, valamint országszerte több száz cukrászdában.