Telt ház előtt tartották a Hagyományok Háza nagyszabású, Táncos magyarok című folklórműsorát Vácon, amelyet a Magyar Állami Népi Együttes mutatott be a lelkes közönségnek. Videónkban betekintést nyújtunk a Petőfi Kulturális Program részeként megszervezett esemény hangulatába.

Devecser, Somogyudvarhely, Cigánd, Gencsapáti – csak néhány példa a 25 település közül, amelyek 2024-ben vendégül látták a Hagyományok Háza látványos, Táncos magyarok című előadását. A kivételes folklórműsorban – ezúttal Vácon – a Magyar Állami Népi Együttes és zenekara helyi népművészeket is színpadra hívott, felejthetetlen élménnyé kerekítve Kárpát-medencei néptáncos és népzenei kultúránk részleteit.                                                  

„A tánc és a zene önmagáért beszél, olyan nonverbális közlés, amit mindenki megért. Mi, népművészettel foglalkozók nemcsak művészek vagyunk, hanem hittérítők is. Azokat kell megszólítani, akik talán sosem találkoznak a néphagyománnyal, ezért fel kell öltöztetnünk a műsort, amennyire lehetséges: legyenek lírai és dinamikus részek, jelenjen meg a férfitáncok akrobatikussága, a páros táncok is ott legyenek, és egy kis humor, könnyedség sem árt” – mondja Mihályi Gábor Kossuth-díjas koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője.

Az Állami Népi Együttes több mint 70 éve alakult meg, de az alapküldetése azóta sem változott: a hagyományt a jelen közönsége elé tárni, olyan módon, hogy ne egy idejétmúlt, múzeumból előhúzott, hanem egy át- és megélhető világ legyen. A Táncos magyarok előadás hangvétele is ehhez segít hozzá, így a közönség is szinte táncra perdül a műsort nézve.

A program Magyarország Kormányának támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.