fbpx

„A politikai hovatartozás nélküli teljesítményben hiszek”

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjút.

„Arra törekszem, hogy a különböző oldali szereplőket rábírjam a szekértábor-logika felülírására, a közös nevezőt megtalálva folytassanak értelmes párbeszédet” – fogalmazott a lapnak a miniszteri biztos. „Senkit sem szeretnék befolyásolni, nem szeretnék igazságot osztani. A politikai hovatartozás nélküli teljesítményben és a tehetségben hiszek.”

A múzeum főigazgatójaként legfőbb célja a nemzeti kultúra megerősítése, amelyről hangsúlyozta: „sokszínű és a balliberális oldal is beletartozik. Mindenki, aki magyar kultúrában gondolkodik.”

A magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosként arról is beszélt, hogy hiányzik a magyar könyvtörvény, amely harmincéves adósság.

„A hatékony törvényalkotást meg kell előznie egy reprezentatív közvélemény-kutatásnak, amiből – különböző vásárlói kosarakkal összehasonlítva – kiderülnek az olvasási, kultúrafogyasztási, illetve könyvvásárlási szokások. Ha sikerül egy olyan konszenzuson alapuló törvénytervezetet összerakni, amely mögé a könyvszakma legalább nyolcvan százaléka felsorakozik, akkor azt tudom képviselni a döntéshozók irányába. Amennyiben ez nem történik meg, nem vállalom.”

Demeter Szilárd – ugyancsak miniszteri biztosként  -felel a magyar könnyűzene megújításáért. A Magyar Nemzetnek elmondta: a könnyűzenében lát esélyt a politikai lövészárkok betemetésére. „A stratégia érdeme, hogy az egész könnyűzenei szcénát foglalja rendszerbe.”

Kérdésre válaszolva hozzátette: nem áll rendelkezésre a sajtóban is emlegetett 25 milliárd forintos forrás. A döntés-előkészítő anyagban szerepelt az említett összeg, a kormány pedig határozatot hoz majd arról, elfogadja-e a koncep­ciót és mennyi forrást biztosít erre – jegyezte meg.

A célok közt említette a könnyűzenei oktatást lehetővé tévő infrastruktúra létrehozását, a könnyűzenei produkciók megmutatkozását segítő kommuniká­ciós ökoszisztéma kialakítását és a minőségi produk­ciókat felvonultató zenekarok felépítését valamint a magyar könnyűzene exportálását.

A Nemzeti Kulturális Alap átalakításáról szóló felvetésre elmondta: az alap döntéshozói, illetve működési mechanizmusának átalakítása, frissítése évek óta napirenden van. „Kapukon belül már felmerültek bizonyos gondolatok a rendszer reformizálására, jobbá tételére. A magam részéről elsődleges célnak a párhuzamosságok felszámolását tartom.”

A rovat további cikkei