fbpx

Bene Zoltán két elbeszélése hangoskönyvben

Bene Zoltán Szeptember című elbeszélése Hegyi Barbara előadásában, Bezerédi Zoltán és Reviczky Gábor közreműködésével, Búza tér, 1956 című novellája pedig Fesztbaum Béla előadásában hallgatható meg.

Bene Zoltán: Szeptember

A világosi fegyverletétel után színészcsapat tart Pestre. Van ugyan menlevelük, útjuk mégsem kockázatmentes. Min kell keresztülmenniük, míg végre kimondhatják: „megúsztuk, élünk, vége van”? Mi az ára a túlélésnek, és mi segít túlélni? Hogy az ember mi mindent kibír, s hogy a legsötétebb borzalmak, fájdalmak ellenére mennyire erős bennünk az élni akarás, a jobb élet reménye, egy színésznő sorsán keresztül érteti meg a novella.

Bene Zoltán: Búza tér, 1956

A forradalom napjaiban mentő igyekszik a kórházba egy méhen kívüli terhessége miatt sürgős műtétre szoruló fiatalasszonnyal és az anyjával. Ám a történelem közbeszól. A tömeg miatt nem tudnak áthaladni, majd éppen akkor lőnek az emberek közé, és a Búza tér tele lesz sebesültekkel. Köztük egy nyakon lőtt fiatalemberrel, akit a kocsiba emelnek, hogy szintén a kórházba vigyék. És ő arra kéri a szintén bajban levő nőt, hogy fogja a kezét, míg meghal. Hogyan emelkedhetünk a magunk fájdalma, félelme fölé, és lehetünk minden saját nyomorúságunk ellenére mások vigaszai? Mit jelent történelmi időkben is embernek maradni?

#a hét szerzője

Nyitókép: KMI Szerzőbár

A rovat további cikkei