Csurgai Ferenc és Veres Balázs a Hybridart Space-ben Beton² címmel látható betonszobrai egyedi látásmódjukat és formanyelvüket tükrözik.

Beton. Szeretjük vagy utáljuk, a modern világban teljesen elkerülhetetlenné vált. Számos kettősséget tartalmaz: lehet sima, mint a márvány, vagy olyan durva, hogy felszakítja a bőrt. Nyáron megtartja a meleget, télen felerősíti a hideget. Nem csupán a hivatalos épületek olcsó építőanyaga, vagy a brutalista építészet meghatározó eleme, hanem egy olyan anyag, amely több mint kétszáz éve alakítja át a körülöttünk lévő világot. Csurgai Ferenc és Veres Balázs épp ezt az ellentmondásos anyagot választották művészi praxisuk eszközéül. Kiállításukon betonból készült, egyedi látásmódjukat és formanyelvüket tükröző szobrokat láthatunk.

Csurgai Ferenc munkásságában a struktúrák és szerkezetek, valamint a mérnöki formák központi helyet foglalnak el. Alkotásai rendkívül érzékenyek. A szobrászat mellett a grafika és a festészet is fontos szerepet játszik művészi praxisában. Munkáiban a formák egyszerűsége és az anyagok érzékeny kezelése mellett a geometrikus absztrakciók kiemelése hangsúlyos. Az üresség és a forma interakcióit vizsgálja műveiben, kompozícióinak egyensúlya a stabilitás és elmozdulás alig érzékelhető határmezsgyéjén jön létre. Csurgai Ferenc 2002 és 2007 között kurzusvezető volt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, ahol Veres Balázs is részt vett óráin, és megismerkedhetett olyan új irányokkal és lehetőségekkel a beton kapcsán, amelyek további kísérletezésekre és felfedezésekre ösztönözték. Mindezek hatására Veres végül a diplomamunkáját már ebből az anyagból készítette, és azóta is munkáinak jelentős részét képezi a beton.


645de25fe45d07ad483de26e.jpg
Csurgai Ferenc munkája

Veress Balázs munkáiva az elmúlt években érte el igazán jelentős mérföldköveit. Az anyag és a forma vizsgálata, valamint a természeti formák és geometrikus elemek által inspirált alkotásai jellemzik. Művészi tevékenységében az anyagok textúrájának kiemelése, az anyag és a forma kontrasztjainak vizsgálata, valamint a geometriai elemek ábrázolása kerülnek előtérbe. A szobrászat mellett a grafika és az installáció is fontos szerepet játszik alkotói tevékenységében.

Mindkét művész különleges látásmóddal és művészi képességekkel rendelkezik, és számos kiállításon és projektben vettek részt Magyarországon és külföldön egyaránt. Műveik rendkívül változatosak, mégis van bennük valami közös: mindkét alkotó a formák, az anyagok és a geometrikus elemek kifinomult kezelése révén hozza létre azokat a monumentális, érzékeny és hatásos alkotásokat, amelyek a mai magyar szobrászat kiemelkedő pilléreinek nevezhetőek.

A kiállítás, amelynek Etentuk Inemesit a kurátora, május 23-ig látható a Hybridart Space-ben.