A Lieser kisasszony portréja című alkotást Gustav Klimt 1917-ben, nem sokkal halála előtt festette, értékét 35–55 millió dollár közé teszik.

000_34GU763_16.jpg
A Lieser kisasszony portréja Bécsben, 2024. január 25-én. Fotó: Roland Schlager / APA / AFP

A portré egykor a Lieser családé volt, akik gazdag zsidó iparosok voltak Bécsben. A nagyközönség legutoljára 1925-ben láthatta a képet, azóta a szakértők eltűntnek hitték, csak fekete-fehér fotókról ismerték. A kép későbbi sorsának alakulása egyelőre nem ismert, csak annyi biztos, 1960 óta egy osztrák család birtokolja, három egymást követő öröklés során került a mostani tulajdonoshoz.

Az árverést lebonyolító im Kinsky aukciósház társügyvezető igazgatója elmondta, hogy eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a művet a nácik lopták volna el a 2. világháború során, ugyanakkor egy nemzetközi egyezmény miatt megkeresték a Lieser család leszármazottait is, akik szintén részesednek majd a bevételből.

A 2024. április 24-ei bécsi aukció előtt több országban, köztük az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban és Hongkongban is kiállítják a Lieser kisasszony portréját. Bár arról még a művészettörténészek körében sincs konszenzus, hogy pontosan kit ábrázol a festmény, de az előzetes várakozások szerint 35–55 millió dollár közötti összeg is befolyhat az eladásból. Klimt művei az utóbbi időkben rekordárakat értek el: a Nyírerdő 104,6 millió dollárért kelt el 2022-ben, míg a Hölgy legyezővel című alkotásért 108,4 millió dollárt fizettek 2023-ban.

A cikk forrásai itt, itt és itt olvashatók.