A BFT 2020-ban ünnepli alapításának 167. évfordulóját. Ez alkalomból november 18-án a Müpa nagytermében tartotta volna ünnepi hangversenyét. A járványhelyzet miatt ehelyett az online térben jubilálnak. Egy különös hangulatú művészfilmmel világítanak rá a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére.

A BFT 167 éves történetében mindig kiemelt jelentőséggel bírt az adott kor zeneszerzőinek bemutatása. Ma már jól ismerjük Brahms, Mahler, Kodály, Bartók és Dohnányi művészetét, de az ő népszerűségüknél is elengedhetetlen volt, hogy új műveiket bemutassák és minél többször tűzzék őket műsorra. A BFT a kezdetektől élen járt e kezdeményezésben és mindmáig missziója a mai kortárs – későbbi „klasszikus” – szerzők támogatása.

Az elmúlt évben célul tűzték ki, hogy olyan különleges, minőségi online tartalmakat hozzanak létre, mely az új digitális világban segítheti a klasszikus zenei kultúra népszerűsítését.

YouTube csatornájukon találhatunk dokumentumfilmet Csáth Gézáról, valamint koncertszínházi felvételt Mosonyi Mihály zeneszerzőről. A KameraZene sorozat Mona Dániel zenetörténész segítségével szórakoztató módon enged bepillantást a zene világába. A ZeneHorizont sorozat kortárs zeneszerzők műveihez társít izgalmas vizuális tartalmat.

A BFT még januárban forgatott imázsfilmet, melyben Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényel. A képkockákon az együttes tagjait láthatjuk különböző élethelyzetekben. A film zenéje Schubert f-moll fantáziájának felejthetetlen dallamai, melyet Dohnányi Ernő – a társaság történetének egyik legfontosabb elnökkarnagya – írt át zenekarra.

„Meggyőződésem, hogy azért vagyunk jelen 167 éve a magyar kultúrában, mert a különböző zenész generációk átvették a stafétabotot az elődöktől, így vitték tovább ennek a rangos közösségnek a szellemiségét. Mai digitális világunkban egy nagyon minőségi imázsfilmmel szerettünk volna köszönetet mondani elődeinknek és megmutatni, hogy egy zenekar valóban nem más, mint tehetséges, kiváló muzsikusok közössége.

Sokszor érezzük, hogy egy-egy nagyobb zenekar esetében a zenészt mint alkotóművészt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Pedig az ő tehetségük adja meg azt a varázslatos összképet, ami egy koncert során katartikus erővel hat” – nyilatkozta a jubileum kapcsán Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.

Az imázsfilm Tuza Norbert rendező és Szín Róbert operatőr-vágó, azaz az Ambient Pictures munkája.