szamosizsofia_696x464_600x400.png
Szamosi Zsófia az Egy nap című filmbenFotó: papageno
Februárban Máté Bence filmrendező Koka, the Butcher című alkotása első díjat nyert a montanai Big Sky Dokumentumfilm-fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában. Ez azt is jelenti, hogy Máté Bence első rövidfilmjét nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra.

Júliusban az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért Szamosi Zsófiának ítélte a legjobb színésznőnek járó Kék Angyal díjat a kassai Art Filmfesztivál nemzetközi zsűrije. A film

májusban a 71. cannes-i filmfesztiválon elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját.

Augusztusban három díjat kaptak magyar alkotók a Szarajevói Filmfesztiválon: Szamosi Zsófia a legjobb színésznő, Kis Hajni Last Call című rendezése a legjobb vizsgafilm díját nyerte el, Csuja László Kilenc hónap háború című dokumentumfilmjét pedig elismerő oklevéllel méltatta a zsűri.


9_honap_600x351.png
Kilenc hónap háborúFotó: magyar.film.hu

Szeptemberben Nemes Jeles László Napszállta című alkotásának ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije a Velencei filmfesztiválon, melynek versenyprogramjába 24 év után először kapott meghívást magyar alkotás.

Sándor Pál Vándorszínészek című alkotása a Várnai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Aphroditét nyerte, az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál rövidfilmes kategóriájának fődíját pedig Bucsi Réka Solar Walk című alkotása nyerte, amely ezzel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra esélyes filmek közé.

Októberben Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje felkerült arra a 160 filmet tartalmazó listára, amiből a Filmakadémia tagjai választják ki, hogy melyik alkotás kap Oscar-jelölést a Legjobb dokumentumfilm kategóriában.

A Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar akció-thriller is szerepel a között a huszonöt alkotás között, amelyet neveztek a legjobb egész estés animációs filmek Oscar-díjára.


Nagyon sajnálom címmel dokumentumfilm készült Nádas Péterről. Az először a Margó Fesztiválon bemutatott alkotás online is megnézhető.

Szász Attila Örök tél című alkotása nyerte a legjobb európai tévéfilmnek járó díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén, Berlinben.


orok_tel_600x336.png
Örök télFotó: filmtekercs.hu

Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját.

Huszonhét év után újra magyar diplomafilm nyert Diák Oscar-díjat: Kovács István az Ostrom című diplomafilmjéért vehette át Los Angelesben a kitüntetést.

Az Ars Sacra Filmfesztivál egész estés dokumentumfilm kategória győztese Domokos János A te neved című filmje lett, a rövid dokumentumfilm kategóriát Balla Dávid alkotása, a Ne bámuljanak már című film nyerte, míg a rövid, fikciós szekcióban Chilton Nóra Telefonok összetörve és célkeresztben című alkotása bizonyult a legjobbnak.

Két, teljeskörűen restaurált klasszikus magyar filmet, a Hannibál tanár urat és A tanú című Bacsó Péter-alkotást mutattak be az audiovizuális örökség világnapján, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Novemberben az Örök tél ezúttal a St. Louis Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a Legjobb Narratív Játékfilmért járó díját. A film nyert már Montreálban, Indianapolisban és Los Angelesben, illetve a Legjobb Európai Tévéfilmért járó Prix Európa-díjat is megkapta.

Ujj Mészáros Károly az X ? A rendszerből törölve című thrillere nyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Révész Bálint debütáló filmjével, a Nagyi projekttel nyerte el a DOK Leipzig fesztiválon a ?kiemelkedő kelet-európai dokumentumfilmnek? járó MDR díjat. A három fiatalember felnőtté válásának és nagyszüleik elmúlásának történetét elmesélő dokumentumfilm a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, magyar?brit koprodukcióban készült.


nagyi_projekt_600x336.png
Nagyi projektFotó: filmtekercs.hu

Tíz magyar mozifilmet és egy rövidfilmet tűzött műsorra az október 31-től november 11-ig tartó 41. Denveri Filmfesztivál, ahol Mészáros Márta, Antal Nimród és Herendi Gábor alkotásait is vetítették, San Franciscóban pedig magyar filmfesztivált rendeztek.

Decemberben a nemzetközi zenepedagógiai szimpóziumon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen bemutatták a Kodály mindenkié című dokumentumfilmet.

Az Oláh Vilmos hegedűművész főszereplésével készült The Violin Alone című dokumentumfilm elnyerte a Chicago Amarcord Arthouse Television Awards legjobb dokumentumfilm díját, hat regionális Emmy-díjat, valamint a washingtoni NETA Awards legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

Klopfstein-László Bálint Ciklus című kisfilmjének ítélte a zsűri a 20 ezer eurós pénzjutalommal járó Európa Nagydíjat Párizsban, a 14. alkalommal megrendezett Mobil Film Fesztiválon.

A 36. Torinói Filmfesztiválon Reisz Gábor filmje, a Rossz versek három elismerést is kapott.

Milorad Krstić akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László Napszállta című alkotását pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.

Szamosi Zsófia kapta a legjobb színésznő díját Kairóban az Egy nap című filmben nyújtott alakításáért.

Újabb díjat kapott Pozsgai Zsolt Megszállottak című filmje. A legjobb drámai alkotásnak járó díjat vehette át a film készítője Zürichben, Európa egyik legjelentősebb online filmfesztiválján.

A teljes cikk a papageno.hu-n olvasható.