Szabó Attila, ifjabb Mlinár Pál és Lovas Gábor Fehérlófia című mesejátékát 2022. január 6-án mutatták be Békéscsabán, a Jókai Színház és a Viharsarok Táncszínház közös produkciójaként.

A Fehérlófia egy Arany László által írt, különféle mesei elemeket ötvöző, mindenki által ismert történet, amit Jankovics Marcell animációs filmje tett klasszikussá. A történet alapján a mesedarabot Szabó Attila írta színpadra, a zenéjét Lovas Gábor szerezte. 

Ifjabb Mlinár Pál, aki rendezőként, táncosként és koreográfusként is jegyzi a Fehérlófiát, elmondta:

„Nagyon izgalmas volt, amikor megkaptuk a színpadra alkalmazás feladatát, mert hozzánk a néptánc áll a legközelebb, és ez a táncanyag igencsak passzol a történethez, hiszen a néptánc erőteljes, dinamikus, és benne van az ősiség is. A táncos megjelenést a három színtérben játszódó történet határozta meg. A három színtér, az égi világ, az alvilág és a földi lét.”

Bár ez egy mesedarab, az alkotók igyekeztek úgy megalkotni, hogy minél szélesebb korosztály találja meg benne a mondanivalót. Vannak olyan jelenetek, amelyek a legkisebbeket varázsolhatják el, és vannak olyan táncos, dinamikus részek, amelyek szórakoztatóbbak a kisiskolások számára. Olyan részek is megtalálhatók a táncjátékban, amelyek mélyebb tartalommal bírnak, és az ifjúsági vagy éppen a felnőtt korosztályt célozzák meg.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója elmondta: a bemutató után a teátrum bérletesei láthatják a darabot közel egy héten keresztül dupla előadásokkal, majd a Szentesi Tóth József Színházban is bemutatják. Emellett nagy esély van rá, hogy nyáron a Szarvasi Víziszínházban is látható lesz a darab.

Mindeközben a Jókai Színházban folytatódik a Lázár Ervin-program, amelybe a teátrum a gyermekelőadásaival csatlakozott. Nemcsak Békés, hanem Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Hajdú-Bihar megyéből is érkeznek diákok az előadásokra.

„Ez egy nagyszerű kezdeményezés, hiszen a programnak az a célja, hogy az első osztálytól a nyolcadikig az ország összes iskolás gyereke eljusson az előadóművészet különböző helyeire, például táncszínházba, színházba, cirkuszba vagy éppen balettelőadásra” – emelte ki Seregi Zoltán.