Amatőr filmszemle és fotópályázat

Film

A magyarországi filmszemlék kínálatában egyedüli ez a tematikus kiírás, amely az elmúlt 15 évben hazai és külföldi amatőr alkotók százait szólította meg ? ezzel is bizonyítva, hogy az ilyen kezdeményezés Ausztráliától Svédországig, az USA-tól Iránig is vonzó lehet. Az Akadémia szemléjének gyerekcipőből való kinövését mi sem mutatja jobban, hogy legelső filmszemléjére (1996.) csak 10 alkotás érkezett, a legutóbb rendezett nemzetközi szemlénken versenyző fiatalok, filmes közösségek száma pedig már 138-ra emelkedett (22 országból 138 film, valamint 146 fotográfia).
 
 
Széles réteget ölel át a nevezők életkora: 14-16 éves középiskolásoktól a 40-50 évesekig minden korosztály képviseltette már magát, de leginkább a 18-30 éveseket foglalkoztatja éves témafelvetésünk.
 
Az elmúlt tizenöt év során megfordultak a szemlén olyan a fesztivál számára készített és a szemlén díjazott filmek, amelyek bekerültek a Magyar Filmszemle versenyprogramjába, illetve olyanok is, amelyek a későbbi nevezések során nemzetközi elismeréseket szereztek. Vannak olyan pályázók, akik hallgatói voltak vagy jelenleg is azok a budapesti, illetve valamelyik külföldi színház? és filmművészeti egyetemnek. Első munkáikat így a szemle archívuma őrzi.
A versenyre bejutott alkotásokat a filmszemle három napja alatt ? az információs filmvetítésekkel párhuzamosan ? az alkotók és a szakmai zsűri jelenlétében nyilvános vetítés keretében mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A zsűriben a nevezők évről évre a filmes szakma neves, aktív alkotóival találkozhatnak, például Bereményi Gézával, Dér Andrással, Gyarmathy Líviával, Hajdu Szabolccsal, Mispál Attilával, Pálfi Györggyel, Buglya Sándorral, Nagy Andrással, Gelencsér Gáborral, Vidovszky Györggyel vagy Lázár Kovács Ákossal. Zsűrielnökként minden évben igyekeznek nemzetközileg elismert filmes szaktekintélyt vendégül hívni, így Krzysztof Zanussi, Jaczek Petriczky, Pupi Avati, Jerzy Stuhr is elfogadta már meghívásukat.
 
A fotópályázat zsűrijét szintén elismert magyar fotóművészek alkotják, akik a filmes zsűrihez hasonlóan nyilvános értékelésen osztják meg tapasztalataikat a fiatal alkotókkal. A két hétig tartó fotókiállítást is az Uránia Nemzeti Filmszínház tereiben rendezik. A szemle hétvégéjén az Uránia egész nap nyitva áll az érdeklődők, ünnepelni vágyók előtt. A legutóbbi közel 600 látogató alapján idén ? a kapcsolódó programokkal együtt ? 800 látogatóra számítunk. A filmszemle és a fotókiállítás is ingyenes.
 
(Forrás, fotó: Faludi Ferenc Akadémia)