17. Országos Diákfilmszemle és VIII. Polifilmfest

Film

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, a Ház a Réten Kulturális Egyesület, az Aranytíz Kft. és a POLIFILM Műhely Alapítvány immár tizenhetedik alkalommal szervezi meg a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók részére az Országos Diákfilmszemlét. A fesztivál első négy napján a versenyfilmek vetítése zajlik, majd esténként az alkotók és a zsűri tagjai a közönség bevonásával konzultáción vitatják meg az aznap látottakat. A tavalyi szemle díjnyertes filmjeinek megtekintésére az augusztus 24-én, 13 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően van lehetőség, de az eseménysorozat végén levetítik az idei legjobbakat is: augusztus 29-én, 18 órától a Tabán moziban lesz látható a válogatás. 

A fiatalok rövidfilmes alkotásai mellett kiállítást is látogathatunk (augusztus 24-én, 18 órakor nyílik a szovátai Égigérő tábor diákfotósainak munkájából szelektáló tárlat), augusztus 28-án este pedig bulin lazíthatnak a résztvevők. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra a zárónapon, 13 órától kerül sor. A belépés a filmszemle összes programjára díjtalan. 

A Polifilm Műhely Alapítvány az Országos Diákfilmszemle kísérőrendezvényeként évek óta megszervezi a PolifilmFEST U30 nemzetközi fesztivált, amire meghívják az európai országok fiatal filmes műhelyeinek alkotóit és vezetőit. Céljuk, hogy az alkotóközösségek részére olyan tartalmas együttlétet biztosítsanak, mely lehetővé teszi az alkotásokon keresztül egymás értékrendszerének, másságának megismerését. 

Az eseményen a különböző európai fesztiválok díjnyertes alkotásainak bemutatása, illetve az európai fiatal filmesek helyzetét, együttműködési lehetőségeinek hátterét tárgyaló konferencia zajlik. A Polifilm Műhely Alapítvány lehetőséget akar adni a fiatalok számára az EU-tagországok közötti együttműködés és közösségeik érdekérvényesítési alternatíváinak megismeréséhez, az alkotási folyamatok körülményeinek megvitatásához.

17. Országos Diákfilmszemle és VIII. Polifilmfest - Aranytíz, aug. 24?29.