40. Magyar Filmszemle: az Országos Diákzsűri díjai

Film

Az Országos Diákzsűri fődíját Mátyássy Áron Utolsó idők című munkája nyerte, a vidéki miliő fojtogató mibenlétének pontos dramaturgiával, őszinteséggel és alázatossággal való ábrázolásáért, valamint Vass Teréz lenyűgöző színészi bravúrjáért. 

Különdíjat ítéltek Szabó Simon Papírrepülők című filmjének, a szimpatikus rendezői attitűdért, mellyel képes hitelesen megjeleníteni egy őszinte és szerethető világot. A Diákzsűri tagjai ezenkívül külön köszönet mondanak a magyar filmtörténet legjobban elsülő zárómondatáért. 

Az elsőfilmesek közt a fődíjat a filmfőiskolai és -egyetemi hallgatók Pater Sparrow 1 című alkotásának ítélték, míg különdíjban Szajki Péter Intim fejlövése részesült. Előbbi mű a merész témaválasztásért, az újszerű megközelítésért, a progresszív és provokatív kivitelezésért, a különleges látványvilágáért és a súlyos mondanivalóért, míg utóbbi a jól kidolgozott forgatókönyvért és az erős színészi jelenlétért érdemelte ki az elismerést. 

A Diákzsűri további díjai 

Dokumentumfilmek: 

Fődíj: Párhuzamos halálrajzok (r.: Jeles András) 

Különdíj: Az Ormánság senkié se (r.: Kisfaludy András) 

Kisjátékfilmek: 

Fődíj: Alena utazása (r.: Ujj Mészáros Károly) 

Különdíj: Mama (r.: M. Tóth Géza) 

A legígéretesebb tehetség: Szeiler Péter (a Bevezetés az általános nyelvészetbe forgatókönyvíró-rendezője) 

A legjobb filmzene: Papírrepülők (r.: Szabó Simon) 

Az Országos Diákzsűri díjait február 7-én, szombaton adják át az Odeon-Lloyd moziban a 18.30-kor kezdődő gálán, amit 20.30-kor a Stereo Bazaar zenekar koncertje követ. Előtte pedig egész nap folyamatosan a nyertes filmeket vetítik a moziban. Részletek a Diákzsűri honlapján: www.diakzsuri.hu