Az animáció világnapja a Modemben

Film

MODEM

Október 28-án látható lesz egyebek mellett Yonathan és Masha Zur lenyűgöző dokumentumfilmje az orosz animáció mestereiről, főleg Khitrukról, Norsteinről, Bardinról. A 2004-es Magia Russica egy költői film az esztétikáról, a moziról és a társadalom, rendszer és művészet kapcsolatáról. Arról, hogy milyen orosznak, művésznek és embernek lenni.  A produkció egyébként ugyanezen a napon látható lesz a Millenáris Fogadójában is 19 órai kezdettel.

 
A Soyuzmultfilm - a "szovjet Disney" - csődbemenetele után több privát stúdió is megkezdte működését. Ezek között volt Alexander Tatarsky Pilot filmstúdiója, amely 1987-ben nyitotta meg kapuit. A tavaly júliusban elhunyt mester válogatott munkáit is megtekinthetik az érdeklődők, csakúgy, mint a Kinóban is műsorra kerülő Pilot Moscow stúdió darabjait. A nívós felhozatalban szerepel még Jean-Francois Laguionie 1999-es remeklése, A majmok kastélya, valamint kiemelkedő magyar alkotások is, például az a több fesztiválon is sikert aratott Egon és Dönci.
 
Kovásznai György életművűvel a MODEM-ben is foglalkoznak (úgy, ahogy a Kinóban is október 29-én, valamint az Animarczi filmklubban december 17-én) és műsorra tűzik a Habfürdőt.
 
Korábban: