Animációs Filmfesztivál Gusztávval Zágrábban

Film

(MTI) A fesztivál honlapjáról (www.animafest.hr) kiderül, hogy a seregszemlére jelentkezett 824 alkotásból válogatták ki a bemutatandó 171 művet és ebből 32 film indul a Nagy versenyen, köztük kínai, japán, kanadai, svájci, észt alkotások és 26 mű a Nagy panoráma programban.
 

Amikor még az Animafest "igen fiatal" volt ? 1972-ben indult ? a szervezők sikeres európai tévés rajzfilmsorozatokat is meghívtak, és most, a születésnapon így újra bemutatják a Gusztáv címűt ? Nepp József, Dargay Attila és Jankovics Marcell alkotását ? és ismét levetítik például a Lolka és Bolka, a Baltazár és a La Linea című filmeket.
 
Az Animation sans frontieres (animáció határok nélkül) elnevezésű programnak is van magyar vonatkozása: ezen a rendezvénysorozaton négy, nagy presztízsű animációs iskola mutatja be munkáit: Dániából az Animation Workshop érkezik, Franciaországból a Gobelin képek iskolája, Baden-Württemberg tartományból a ludwigsburgi filmakadémia, Budapestről pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) vizuális kommunikációs szaka. Tavaly a zágrábi fesztiválon a MOMÉ-n diplomázott Bánóczki Tibor nyerte kategóriájának első díját.  
 
A művészeti akadémiák hallgatóinak versenyén 33 film indul, a válogatást a finnországi Turku akadémiája végezte és ebből az alkalomból bemutatja három legújabb alkotását. A gyermekeknek szánt rajzfilmeknek is lesz versenye a környezetvédelem jegyében és folyamatos vetítéseket tartanak két nagy zágrábi moziban.
 
Külön sorozatot tartanak az Animáció mesterei címmel. Az első olyan japán rajzfilmkészítők között van Kuri Joji (Yoji Kuri), akit már a Nyugat is ünnepelt, Zágrábban az ő filmjeiből retrospektív vetítés lesz csakúgy, mint a német Andreas Hykade utóbbi 20 évben készült alkotásaiból. Hykade idén az akadémisták és a meghívott animátorok versenyének zsűrijében ül.
 
Az Animafest zsűrijének elnöke Priit Pärn észt rendező lesz, aki 2010-ben Zágrábban megkapta a Grand Prix-t. A bíráló bizottságban lesz David O'Reilly Írországból, Dennis Tupicoff Ausztráliából, Mirna Belina Horvátországból és Lea Zagury Brazíliából.
 
A legújabb technikával, 2D-vel és 3D-vel készült animációkat is bemutatnak, és az Animafest honlapján külön felhívják a figyelmet arra, hogy az összes program online is elérhető.