Belga filmnapok

Film


126598_normal_haaszel.jpg
Ha a szél felkavarja a homokot

A filmnapok ideje alatt négy nagyjátékfilmet és hat kisjátékfilmet nézhetünk meg. Pierre-Paul Renders-től két művet is vetítenek: a 2000-ben készült Thomas szerelmes (hazánkban korábban Szerelmes Thomas címmel mutatták be) egy agorafóbiás fiatalemberről szól, aki 8 éve ki sem mozdul lakásából, minden kapcsolatát, még szerelmi életét is a számítógép segítségével intézi. Renders 2006-os műve, a Mint mindenki pedig romantikus komédia, melyben egy televíziós játék nyertese megismerkedik egy fiatal nővel, aki azonban nem az, akinek mutatja magát... Megnézhetjük ezenkívül a Ha a szél felkavarja a homokot című alkotást, amely a kivándorlás, a keresés, a remény és a végzet meséje. A film nem Belgiumban, hanem a távoli Afrikában játszódik, hőseit pedig egyszerre fenyegeti a vízhiány és a háború. A Ketrecek egy boldog szerelmespárról szól, amelynek életét azonban fenekestül felforgatja, hogy a nő súlyos autóbalesetet szenved... 

Bemutatkoznak ezenkívül fiatal, francia nyelvű belga rendezők is, akiktől hat kisjátékfilmet láthatunk: In vino veritas, É finita la commedia, Forradalom, Kvíz, Alice és én, Hűtőkamra. A Belga filmnapokat Pécsett és Szegeden is megrendezik november 10. és 14., illetve november 11. és 15. között. 
 
A program
november 12., 20.00: Thomas szerelmes 
november 13., 20.00: Ha a szél felkavarja a homokot 
november 14., 20.00: Ketrecek 
november 15., 20.00: Rövidfilmek estje (In vino veritas, É finita la commedia, Forradalom, Kvíz, Alice és én, Hűtőkamra) 
november 16., 20.00: Mint mindenki