Berlinale - Vezér Éva maradt az európai filmpromóciós szervezet élén

Film

Vezér Éva 

(MTI) - Magyarország 2001-ben csatlakozott az 1997-ben létrejött szervezethez, "az elsők voltunk Kelet-Európából, akiket befogadott ez a család" - mondta Berlinben az MTI-nek Vezér Éva. A magyar szakembert 2009-ben egyhangúlag választották meg a szervezet elnökévé a cannes-i filmfesztiválon tartott tisztújító közgyűlésen. Most a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon újította meg tisztségében a hétfős elnökség. Vezér Éva kinevezése újabb két évre szól.
 

Magyarország igyekszik részt venni az EFP kezdeményezéseiben, ezek közül Magyarországon talán épp a Berlinaléhoz kapcsolódó Shooting Stars program ismert a leginkább - fogalmazott a szervezet elnöke. A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 14. alkalommal rendezik meg a fiatal tehetségeket kísérő programot, minden évben tíz színészt várnak a német főváros rangos rendezvényére. Idén nem került be magyar fiatal a programba, ennek - mint Vezér Éva fogalmazott - az az oka, hogy harminckét ország tehetségeiből kell válogatni, ezt a válogatást pedig már egy nemzetközi zsűri végzi. A testületben a filmszakma neves képviselői mellett a Shooting Stars korábbi résztvevői közül is helyet kapnak - részletezte a magyar szakember.
Az EFP tevékenységét ismertetve elmondta, hogy a szervezet egyrészt az Európán belüli együttműködést segíti, másfelől az Európán kívüli térségekben próbálja népszerűsíteni a kontinens filmgyártását. A szervezet elnökeként elért sikerei között említette, hogy a Toronto Lab elnevezésű program révén szorosabbra fűzték az együttműködést a kanadai producerekkel. Emellett nagyon hasznos konzultációkat tartottak, amelyekre azért is szükség van, mert a filmszakma napról napra változik, alkalmazkodni kell az igényekhez - mondta.
 
Vezér Éva szerint az európai filmek iránt különösen Ázsiában mutatkozik nagy érdeklődés, a dél-koreai Puszan filmfesztiválján például évről évre száz európai alkotás szerepel. A magyar szakember szerint az ázsiai közönség rendkívül fogékony az európai munkákra, "fantasztikus kérdéseket tesznek fel" - jegyezte meg. Példaként A zöld sárkány gyermeke című magyar filmet említette, amelynek óriási sikere volt a távol-keleti fesztiválon. Vezér Éva évente hat-nyolc nagy filmfesztiválon képviseli a filmszakma érdekeit, és - mint fogalmazott - nemcsak a nagy fesztiválokra fordít figyelmet, hanem fontosnak tartja a kisebb rendezvényeket is.
 
A hamburgi székhelyű EFP a harminckét tagszervezet hozzájárulásával és az Európai Unió MEDIA programjának társfinanszírozásával működik. A szervezet keddi közgyűlésén az igazgató tanács tagjai közé választották elnökhelyettesként Claudia Landsbergert (Eye Film Institute Netherlands), valamint Ivana Ivisic-et (Croatian Audiovisual Centre), Martin Schweighofert (Austrian Film Commission), Christian Juhl Lemche-t (Danish Film Institute), Jaana Puskalát (Finnish Film Foundation) és Rafael Cabrerát (ICAA Spain).