Borult elmék filmklub az Odeonban

Film


108621_normal_mulholland.jpg
Mulholland Drive

A "Borult elmék" Kortárs Amerika egy olyan filmklubsorozat nyitó darabja, amely a jelenkori amerikai filmművészet meghatározó rendezőegyéniségeinek (David Cronenberg, Coen fivérek, David Lynch) munkásságát kívánja bemutatni. 

A sorozat nem titkolt szándéka, hogy a kiválasztott alkotók filmjeinek vetítésével és részletes elemzésével a művészfilmek hazai kedvelői között széles körben elterjedt nézetet, miszerint az amerikai filmek művészeti szempontból értéktelenek, kizárólag tömegszórakoztató céllal létrehozott, olcsó kultúrtermékek, megcáfolja, s ezáltal rávilágítson az amerikai film létező értékeire. 


108622_normal_charlie.jpg
Charlie és a csokigyár

Az első sorozat kortárs amerikai rendezők kultuszt teremtő filmjeinek bemutatását tűzte ki célul. A filmklub által kínált filmek kivétel nélkül újítóak, és felfrissülést hoztak az amerikai filmkultúra világába. Emellett a levetítésre kerülő művek a kortárs amerikai film legmodernebb darabjai közé tartoznak, ezért a beszélgetések vendégei a tengerentúli filmipar jelenét kiválóan ismerő filmesztéták lesznek, többek között Dettre Gábor, Janisch Attila, Varró Attila, Kornis Mihály és Scheiber Zoltán. A filmklubot Géczy Dávid fiatal filmrendező vezeti. 

A sorozat legfőbb de nem kizárólagos célközönsége azok a fiatal filmkedvelők, akik érdeklődnek a zsánerelemekre épülő, sajátos szerzői alkotások iránt és/vagy szeretnének reálisabb, árnyaltabb képet kapni az amerikai filmművészetről. A filmklub szervezői éppen ezért különösen fontosnak tartják, hogy a vetítéseket a mozgóképkultúrával kiemelten foglalkozó oktatási intézményekben tanulók is látogassák. 

Program: 

Június 23., 20 óra: David Lynch: Mulholland Drive 

Június 30., 20 óra: Tim Burton: Charlie és a csokigyár 

Július 7., 20 óra: David Cronenberg: Erőszakos múlt 

Július 14., 20 óra: Joel és Ethan Coen: Az ember, aki ott se volt 

Július 21., 20 óra: Robert Rodriguez: Terrorbolygó