CLINT EASTWOOD PARTRA SZÁLL

Film

A 2003-as év egyik tengerentúli bestsellere, a Flags of Our Fathers (Apáink zászlói), a II. világháború egyik fordulópontjaként is emlegetett Iwo Jima szigetéért folytatott harcokat ábrázolja. Az 1945 telén zajlott csata után az amerikaiak átvették a Csendes-óceáni térség felett az uralmat. Egy hónap leforgása alatt 21 000 japán és 6800 amerikai katona vesztette életét. Innen származik a II. világháború egyik leghíresebb és sok vitát kiváltó fotója, amit Joe Rosenthal, az Associated Press fotóriportere készített. A kép hat amerikai katonát ábrázol, amint magasba emelik hazájuk zászlaját a Suribachi hegy tetején.

Az egyik közülük a könyv szerzőjének édesapja, John Bradley tengerészgyalogos volt, akinek történetei szolgáltak a forgatókönyv alapjául is.

Eastwood még a forgatás megkezdése előtt kijelentette, hogy filmje nem fogja sérteni a japánok érzéseit a kényes téma kapcsán. A rendező azon reményének adott hangot, hogy az év vége felé stábja megkaphatja a munkálatok megkezdéséhez szükséges engedélyeket.

Az Apáink zászlói: Iwo Jima hősei lesz Eastwood és Spielberg harmadik közös munkája. Az elsőt, a Csodálatos történetek egyik epizódját, a Vanessa in the gardent 1985-ben készítették, amit tíz év múlva követett a Szív hídjai.

A forgatókönyvet a The Million Dollar Baby című filmet jegyző Paul Haggis írja.