Cseh filmhétvége az Örökmozgóban

Film

Szép pillanatok

A Cseh filmhétvége nagy hagyományra tekint vissza az Örökmozgóban. A Cseh Centrum támogatásával évente bemutatják a legfrissebb, legtöbb díjat nyert, valamint a hazájában legnépszerűbb cseh játék- és dokumentumfilmeket.

A pénteken kezdődő filmhétvégén öt alkotást (négy játékfilm és egy dokumentumfilm) mutatnak be a szervezők. A november 16-i Szép pillanatok  Vera Chytilova legutóbbi filmje, melynek forgatókönyvét a rendező Kateina Irmanovová pszichológussal együtt készítette, aki saját szakmai tapasztalatait dolgozta fel. A mozi egy pszichológusról, Hanáról szól, aki minden nap arra tesz kísérletet, hogy orvosolja páciensei lelki problémáit. Betegei legtöbbször arra panaszkodnak, hogy nem bírják a munka okozta stresszt, a bizonytalan légkört, a kollégákkal való csetepatékat. Attól félnek, hogy összeroppannak a túl nagy nyomástól, a felelősségtől, vagy az ismétlődő feladatoktól. Hanának rá kell döbbennie, hogy hasonló problémák gyötrik őt is.

A szombaton 18.30 órakor vetítendő Valami boldogságban Monika, Dasha és Tonik egy meg nem nevezett cseh iparváros lerobbant lakótelepén tengetik mindennapjaikat. Mindnyájan vágynak valamire, ami segíthet a túlélésben. Monika a barátját szeretné követni a lehetőségek hazájába, Amerikába, Tonik titokban szerelmes Monikába, míg a két gyermekét egyedül nevelő Dasha egy házas ember karjaiban talál vigaszt, s egyre messzebb sodródik a valóságtól. Konzervatív szülei elől Tonik excentrikus nagynénjéhez menekül, aki egy vidéki farmon él. Mikor Dasha végleg elveszíti a kapcsolatot a külvilággal, gyermekei Monika és Tonik felügyelete alá kerülnek, akik mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek normális körülmények között nevelkedhessenek, és arra is rádöbbennek, hogy a fennálló helyzet talán nekik is kulcs a boldogsághoz. A vállalt szerénységgel leforgatott boldogságkeresési krónika 2005-ben meghozta a San Sebastian Nemzetközi Filmfesztivál fődíját Bohdan Slama rendezőnek és a legjobb női alakítás elismerését Anna Geislerovának.

A Hazugság szabályai című Robert Sedláek-mű hősei drogfüggők, akik saját akaratukból vonulnak be egy rehabilitációs intézetbe. A kulturális különbözőségeket állítja központba Dan Wlodarczyk Az indián és az ápolónő című szerelmi drámája: a fehér fiú és a cigánylány tragikus kapcsolata sokakat megríkathat. A filmhétvége zárásaként bemutatandó Elveszett vakáció izgalmas nyomozás egy eltűnt kínai turistacsoport után.

Részletes program
november 16.
20:30 Szép pillanatok (szín. cseh filmdráma, 2006)

november 17.
18:30 Valami boldogság (szín. fel. cseh-német vígjáték, 2005) (16)
20:30 A hazugság szabályai (cseh filmdráma, 2006)

november 18.
18:30 Az indián és az ápolónő (szín. cseh romantikus film, 2005)
20:30 Elveszett vakáció (cseh dokumentumfilm., 2006)