A csirke, Almagro úr és a legjobb magyar étterem

Film


acsirkeahalesakiralyrak.jpg
A csirke, a hal és a királyrák

A legendás Paul Bocuse által alapított Bocuse d'Ort 1987 óta minden második évben megrendezik. Olyan eseménye ez a nemzetközi gasztronómiának, mint a sportnak az olimpia. A két nap alatt 24 szakács, számos nemzet küldötte méri össze a tudását. Öt és fél órája van minden versenyzőnek arra, hogy elkészítsen az előre megadott fő alapanyagokból egy ételsort.

 
2007-ben a halibut nevű halfajtára, a csirkére - a híres bresse-i csirke - és a királyrákra esett a választás. A halat a királyrákkal kellett párosítani, és a csirke külön szerepelt, ezen kívül még három köret elkészítése is kötelező volt, de azokat már a szakácsok fantáziájára bízták. A spanyolok választása 2006 hispán bajnokára, Jesus Almagróra esett.
 
Jose Luis López-Linares rendező Carlos Saura operatőreként írta be magát a filmtörténetbe. Első rendezése, A csirke, a hal és a királyrák a világ első gasztronómiai thrillere. A filmet az E-cinema rendszerben, a KultúrSokk Doku sorozatban mutatják be.
 
A hazai bemutató alkalmából a produkciót forgalmazó Budapest Film és a Dining Guide étteremkalauz vendégeként a film főszereplője, Jesus Almagro úr részt vesz "Az év étterme" díj kihirdetésén. A Gerbeaud Házban megrendezendő Dining Guide díjkiosztó gála díszvendégeként a spanyol bajnok adja át a legjobb magyar étterem díját, a címért még versenyben lévő tíz jelölt egyikének.