Dialektus Fesztivál: indul a nevezés

Film

 

A következő, 2010. március 3. és 9. között megrendezendő Dialektusra a megadott, szeptember 25-i határidőig ingyenesen nevezhetünk, ha azonban ezt lekéssük, késedelmi díj befizetése ellenében az október 9-i póthatáridő lejártáig is leadhatjuk jelentkezésünket. 

A fesztivál mottója pedig ettől kezdve "Kérek még!", hiszen a szervezők szerint idén márciusban ugyan "nagy kanállal faltuk a világot", és láthattunk dokukat a türkmén diktátorról, a Szent Könyvről, a pekingi olimpiára kamiongumikkal erősítő palesztin sportolókról, az Antwerpen külvárosában található Chicago tömbház vidáman túlzsúfolt liftjéről, a vérbosszú elől házaikba zárkózó albán családokról és néhány idősödő hippiről is, akik a hatvanas-hetvenes évek India-mániája után sem tértek vissza a maguk jóléti társadalmába, de "ez a lakoma csak rövid ideig csillapította történetéhségünket"

Idén 17 ország 47 filmjét vetítették a Dialektus versenyprogramjában, ráadásul mindegyik nevezett film elérhető volt (és a mai napig elérhető!) a fesztivál egyik helyszínéül szolgáló DocuArt Kocsiszín archívumában. 

A szervezők célja, hogy jövő márciusban legalább ennyi nagyszerű filmmel lepjék meg a közönséget a 2010-es Dialektus Fesztivál alkalmából. Ehhez pedig már mostantól várják a nevezéseket Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjeinek versenyére. Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is külön versenykategóriával várják a diákfilmeket. A nevezési lapot a http://www.dialektusfestival.hu/doc/dialektus_nevezesi_lap_2010.doc címről tölthetjük le. 

A Dialektus Fesztivál a dokumentumfilmek bemutatása mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra is, hogy az alkotók és a közvetítők szakmai fórumokon, célzott, tematikus rendezvényeken is találkozhassanak egymással és a közönséggel. Hiszen a szervezők véleménye szerint "ahogy nekünk szükségünk van a dokumentumfilmekre, úgy a dokumentumfilmnek is szüksége van ránk..."