Dokumentumfilm készül Szipál Mártonról

Film

Szipál Márton

A hazai fotózás kiemelkedő alakjáról, Szipál Mártonról forgat szerteágazó életrajzi dokumentumfilmet Oláh László Olivér Fényképész munkacímen, ami akár fotóművészeti sorozattá is kinőheti magát. 

 
Érdekes, hogy a Filmworks gyártó stúdió és Szipál ismeretsége részben a véletlennek köszönhető, mert a színházi filmesek és a világhírű fotós irodája pont egymással szemben volt a Falk Miksa utcában. 
 
A rendezőt Szipál izgalmas, fordulatos élete mellett az élet- és munkafilozófiája is megragadta. A filmben az alapvetően életrajzi elemek mellett láthatjuk majd az idős fotográfust munka közben is, majd elmagyarázza, mit miért tesz és ezalatt rengeteg történetet is mesél. A filmből kiderül ezenkívül, hogy az Amerikába emigrált és ott repülőtisztként századosi rangban szolgált Szipálból miként lett fotós, és az is, miért jött vissza, miért vonzza őt Budapest. 
 
Az idén februárban kezdődött munka során 30-40 órányi anyagot rögzített Oláh és csapata, és digitálisan feldolgozták Szipál Márton fotóarchívumát is, amelynek darabjai szintén láthatóak lesznek a filmben. Sőt még az is lehet, hogy a 40-50 perces dokumentumfilmből készül egy hozzávetőlegesen kétperces részekből álló művészfotós oktatósorozat is.