Dokumentumfilm-sorozat indul a Duna Televízióban

Film


valasalbanmodra_film_verzio_ceu_hu.jpg
 Válás albán módra

Elsőként, január 12-én, 23 órakor a Kié ez a dal? című belga-bolgár filmet vetíti a Duna Televízió. Miközben a rendező, Adela Peeva egy dal valódi történetét igyekszik felderíteni, körbejárja a Balkánt, és zenészekkel, énekesekkel, papokkal, járókelőkkel beszélget, akik mind-mind szenvedélyesen saját népüknek követelik ezt a bizonyos dalt. A szöveg és a dallam változatai kitűnően jellemzik a Balkán bonyolult politikai helyzetét.

 
A tematika második filmje, január 19-én, 23.10-kor a Karaván a békéért, amely egyszerre road movie és személyes napló. Egy fiatal házaspár, Aude és Amit Weisberger hathónapos kislányukkal elindulnak, hogy nomád módra tegyék meg az utat Franciaországból Izraelig. Az utazás évszakokon, ismeretlen tájakon, országokon át vezet, 6000 kilométer és majdnem két évig tart. Célja a béke üzenete: csendes, privát demonstráció az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezéséért.
 
Január 26-án 22.55-kor a Válás albán módra című film látható. A Szovjetunióval történt szakítás után a Hodzsa-rezsim kémkedéssel gyanúsított mindenkit, akinek külföldi házastársa volt. Három szétszakított pár mesél a borzalmakról.
 
De hosszú még a Dokuéjszaka. A műfaj további gyöngyszemeit mutatja be folyamatosan, hétről hétre a Duna Televízió: lesz kubai téma Castróék kommunizmusáról, perzsa filmek egészen költői művektől a volt sah feleségével való konfrontációig. Meglepő és megrázó, ellentmondásos és zenés dokumentumfilmek követik egymást.