Dokumentumfilmes nyitóbuli a DocuArt-ban

Film

A dokumentumfilmes nyitóbulira a Szemle nulladik napján kerül sor, ez tehát tulajdonképpen a 40. Magyar Filmszemle első félhivatalos eseménye. A szervezők ígéretük szerint szerény vendéglátásról gondoskodnak, annak kifulladása után pedig büfé üzemel (de arra biztatnak minden kedves vendéget, hogy ne csak a helyben vásárolt italokat fogyasszák, hanem nyugodtan hozzanak magukkal frissítőket). 

Az eseményen pohárköszöntőt mond Novák Emil operatőr, rendező, a Szemle-tanács elnöke. A köszöntő után pedig a jelenlévők közösen elfogyasztják "álmaik tortáját". Ezzel a gesztussal azt ünneplik meg, hogy léteznek, hogy van dokumentumfilmes szakma és vannak filmek. 

A szóban forgó "álmaink tortájának" lényege pedig - ahogy az a mellékelt képen is látszik - az, hogy a bemutatásra kerülő és a közönséghez eljutó filmek között (a jelenlegi valós helyzettől eltérően) egyenlő arányban szerepeljenek dokumentum- és tudományos-ismeretterjesztő filmek, kisjátékfilmek, animációs filmek, televíziós filmek és nagyjátékfilmek. 

A dokufilmes nyitóbuli pontos helyszíne és időpontja: DocuArt, Budapest, IX. kerület, Ráday u. 18. Erkel u. 15. (bejárat az Erkel utca felől), 2009. január 26., hétfő, 18 óra. Ezt követően pedig a 40. Magyar Filmszemle első két napja, január 27. és 28. a dokumentumfilmeké: a versenyben szereplő összesen 31 dokumentumfilmet és 12 tudományos-ismeretterjesztő alkotást nézhetünk meg a Palace MOM-ban.