Életműdíj Szabó Istvánnak

Film

Az íratlan történelem témaköre áll a nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő filmfesztivál középpontjában Isztambulban december 10. és 17. között. A mozi és a történelem találkozásának szentelt török filmünnep idén retrospektív programmal tiszteleg Szabó István munkássága előtt. A rendező a mustra záróünnepségén veheti át a kitüntetést. A Mephisto bemutatója alkalmából a címszereplő Klaus Maria Brandauer is Isztambulba látogat.

Szabó István filmjeivel idén Zágrábban, Trondheimban, Kalkuttában, az elmúlt napokban pedig Dhakában is találkozhatott a külföldi közönség retrospektív válogatások alkalmával. Augusztusban pedig a koppenhágai fesztivál zsűrielnöksége kapcsán rendezői munkásságáért tüntették ki életműdíjjal Szabót.

Az Oscar-díjas magyar rendező Koltai Lajossal együtt a napokban véget ért lódzi CAMERIMAGE fesztiválon különdíjat vehetett át a példa értékű rendező-operatőr együttműködésért.

Koltai a hét végén Szabó legutóbbi filmjének, a Csodálatos Júliának fényképezésért az év legjobb operatőrének járó Európa Filmdíj várományosaként utazik Barcelonába az Európai Filmakadémia ünnepélyes díjkiosztójára.

(Magyar Filmunió)