Életműdíjat kap Velencében Lasseter

Film

Lassetert tekinthetjük annak a kreatív erőnek, aki a fent említett alkotások mellett az olyan nagy sikerű animációs filmek mögött áll, mint a Szörny Rt. vagy a Némó nyomában. Producerként az alkotó egyébként idén már begyűjtött egy Golden Globe-ot WALL-E című művével, tavaly pedig L'ecsó című munkáját (melynek szintén producere volt) Oscar-díjjal jutalmazták (a legjobb animációs nagyjátékfilmnek járóval). 

Velencei életműdíjának különlegessége, hogy nem egyedül kapja: ezúttal kivételesen egy egész teamet tüntetnek ki karrierjükért, Lasseter a díján a Disney Pixar stúdió többi rendezőjével osztozik. A Mostrán most először osztanak ki megosztott életműdíjat. 

John Lasseter egyike a Pixar alapítóinak, később pedig, amikor 2006-ban az animációs stúdiót felvásárolta a Disney, az új cég kreatív főnöke lett. A filmest a velencei mustra szervezői "Hollywood legnagyobb újítói és kísérletezői egyikének" nevezték, mikor nyilvánosságra hozták kitüntetésének tényét. 

Lasseter és csapata nevéhez fűződik az első egész estés, teljes egészében komputeranimációs film, a Toy Story - Játékháború megalkotása. Ebbéli tevékenységéért a filmes 1996-ban különdíjat kapott az Oscar-gálán, az úgynevezett Special Achievement Awardot. 

Az animációsfilm-rendező és producer a későbbiekben is számos olyan művet rendezett, gyártott vagy hozott tető alá, melyek mind a kritika, mind a közönség körében nagy sikert arattak (Toy Story - Játékháború 2., Egy bogár élete, Verdák, Volt). 

Marco Müller, a velencei fesztiváligazgató - akiről köztudott, hogy nagy rajongója az animációs filmeknek - azt nyilatkozta Lasseterről: megvan az a különleges képessége, hogy "megtalálja azt a pontot, melyben találkozik az avantgard és a fősodor, a mainstream". 

Az életműdíjat John Lasseter a 66. Velencei nemzetközi filmfesztiválon veheti át, amit idén szeptember 2. és 12. között rendeznek meg. A filmes addig is azonban még egy díjra esélyes, hiszen a WALL-E-t a Golden Globe-győzelem után Oscar-díjra is jelölték.