Az Ember tragédiája Moszkvában

Film

 
(MTI) A 35 milliméter elnevezésű, Moszkva központi kerületében lévő ismert művészmoziban Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország animációs filmművészete mutatkozik be. A szerda esti megnyitót követően a 2011-es csehországi Anifeszten díjakat nyert alkotásoké volt a főszerep. Közöttük két magyar animációt is vetítettek, és a megnyitót követő gratulációkból kiderült: a főként fiatalokból álló moszkvai közönségnek tetszett Bucsi Réka és Varga Petra Mime appétit (Bábu étvágy) című és Tari Zsófia Szofitaland fantázianevű munkája.
    
A legnagyobb tapsot mégis az a lengyel animációs film kapta, amely a falfirka tigriseket és a rájuk vadászó Che Guevarát keltette életre remek humorral. A Grafittiger mellett az Uszoda és az Elaludtam című ötletes cseh rajzfilmek is nagy sikert arattak.
    
A moszkvai animációs filmfesztiválon csütörtöktől vasárnapig mindennap a visegrádi négyek más és más tagországának alkotásai láthatóak a mozivásznon. Magyarországról Jankovics Marcell nagyfilmjét, Az ember tragédiáját hozták el.
    
A magyar feliratozás Jurij Guszev legfrissebb műfordításának felhasználásával épp a rendezvény előtt készült el, amelyet Orosz István grafikusművész, rajzfilmrendező hozott magával Moszkvába, de nem ez volt és nem is ez lesz az egyetlen feladata. Jankovics Marcell a film alkotói közül őt kérte fel a stáb képviseletére, így ő ajánlotta a nézők figyelmébe a csütörtökön sorra kerülő egészestét alkotást. Mint mondta: önmagáért beszél, hogy Makszim Gorkij annak idején Goethe Faustja mellett Madách Imre Az ember tragédiája című filozófiai drámáját tartotta fontosnak lefordítani.
    
Orosz István Az ember tragédiája című animációs filmben két színhez, a prágaihoz és a párizsihoz készítette a háttereket.
    
A moszkvai fesztiválnyitón elmondta: két forgatókönyvet adott be bírálatra. Az egyik nem is áll távol Oroszországtól. Nemrég készített egy hétperces rajzfilmet, amelyben Bogdanov és Lenin sakkpartiját dolgozta fel. Gorkij Capriban lévő nyaralója volt a helyszín. A történetet egy hosszabb dokumentumfilmben szeretné Szalay Péterrel megvalósítani. A másik is történelmi témájú film: 1515-ben egy orrszarvút küldtek Indiából Európába. Az állatot Dürer rajza tette híressé.
    
A visegrádi négyek animációs filmművészetét bemutató fesztivált a tagországok moszkvai kulturális intézetei hívták életre. Baranyi András, a Magyar Kulturális Központ igazgatója elmondta: a rendezvény olyan közös program, amelyen magyar szempontból két kezdeményezés találkozott. Egyrészt a négy ország legújabb animációs filmjeit akarták megismertetni a moszkvai közönséggel, másrészt a magyar program fő elemét, Jankovics Marcell animációs filmjét. Az ember tragédiája feldolgozását a fesztiváltól függetlenül is be akarták mutatni, így azonban még többen láthatják az alkotást, hiszen a 35 milliméter nevű filmszínház Moszkvában jól ismert, kedvelt hely a filmművészet iránt érdeklődők körében.
    
Baranyi András szerencsés egybeesésnek tartja, hogy nemrég, a Magyar Kultúra Napjára időzítve mutatta be a Kulturális Központ Az ember tragédiája legújabb orosz nyelvű fordítását, Jurij Guszev Füst Milán-díjas műfordító munkáját.