Európai filmek seregszemléje Nyíregyházán

Film


134025_normal_persepolis.jpg
Persepolis

(MTI) - A június 2-án kezdődő, ötnapos filmhét megszervezésével az európai kultúra sokszínűségét, valamint az európai filmeknek a hollywoodi produkciókkal szembeni versenyképességét szeretnék a szervezők bemutatni. A program a három évvel ezelőtti sikeres kezdeményezés folytatásaként valósult meg, 2009-ben pedig Magyarország európai uniós csatlakozásának ötödik évfordulója apropóján invitálják a moziba a filmkedvelőket.

 
Idén olyan európai filmeket válogattak össze, amelyek neves fesztiválokon díjat nyertek, de a közönség széles rétege számára élvezhető, szórakoztató programot nyújtanak, és európai értékeket és ízlésvilágot közvetítenek a nézők felé. Az öt, ingyenesen megtekinthető film között szerepel a Cselek című lengyel filmdráma, a Pénzhamisítók című Oscar-díjas osztrák-német krimi, az Olasz nyelv kezdőknek címet viselő dán-svéd koprodukcióban készült romantikus film, A hercegnő című angol-francia dráma és a Persepolis című francia animációs film; utóbbi a 2007-es cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjában részesült.
 
A filmek bemutatása mellett a szervezők a közelgő európai parlamenti választásokra való tekintettel néhány perces ismertető filmet is levetítenek a közönségnek, mely az uniós intézmények működéséről, mindennapi munkájáról szól, a vetítések végén pedig ajándékokat sorsolnak ki a nézők között. A nyíregyházi Krúdy moziban megtartott filmhétre tavaly több mint ezerötszázan voltak kíváncsiak.