Filmes programok novemberben is az Aranytízben

Film

 

November 6-án, 17 órától Merza Gábor filmrendező korai kísérleti filmjeiből nézhetünk meg válogatást, amihez kapcsolódóan Matkócsik András tart előadást. A filmklub vezetője maga a rendező, Merza Gábor. A Polifilmklub decemberben is folytatódik: 4-én a Nemzetközi Filmes Találkozó filmjeit tekinthetik meg az érdeklődők: finn, cseh, lengyel és magyar alkotásokat. Az előadó ez alkalommal a filmklubvezető, Merza Gábor lesz. 

A klubot szervező Polifilm Film- és Média Iskola egyébként 2010-ben keresztféléves középfokú és arra épülő emelt szintű képzést hirdet. A mozgóképgyártó és videoműsor-készítő akkreditált szakképzés kiterjed a mozgóképes szakma minden területére a gyártástól a forgalmazáson át egészen a mozgóképek bemutatásáig. 

A jelentkezési határidő 2010. január 8., péntek. A felvételi beszélgetésre január 15-én, pénteken kerül sor, az első tanítási nap pedig 19-én, kedden lesz. Középfokú záróvizsgát júniusban, emelt szintű záróvizsgát szeptemberben tehetnek a hallgatók. Az iskola szakmai gyakorlata márciusban Finnországban, áprilisban Csehországban, júniusban pedig hazánkban, a Balatonnál lesz. A tandíj 260 ezer forint, a záróvizsga díja pedig 80 ezer forint. További információt Merza Gábortól kérhetünk a 36-20-992-6612-es mobilszámon, a gabormerza@freemail.hu vagy a polifilm@freemail.hu e-mail címen. 

Az Aranytízben a Polifilm által szervezett programon kívül is lesz filmklub novemberben: 20-án, 19 órától a Népzenei Filmklub keretében Rónay Eszter Beyond the Forest című 1990-es dokumentumfilmjét nézhetjük meg 1300 forintért. Az alkotásban magyarországi táncházi zenészek több erdélyi faluba látogatnak el idős mesterekhez, "a forráshoz". Bepillantást nyerhetünk ezenkívül egy budapesti táncházba, megtapasztalva a fővárosi fiatalok forgatagában is ezt a kultúrát. A rendező a zenén keresztül elsősorban az angol közönségnek kívánta bemutatni, mit jelent a magyarok számára Erdély (a filmet félig angol, félig magyar stáb forgatta). A vetítés előtt Nagymarosy András tart rövid néprajzi előadást, utána pedig Halmos Bélával beszélgethetünk a látottakról.