Hamza D. Ákosra emlékeznek Jászberényben

Film


hamza_d_akos.jpg
Hamza D. Ákos

(MTI) ? A program pénteken 16 órakor a Gyöngyösi utcai épületben helyi színjátszók fellépésével indul, majd 17 órától alkotó programok várják a kicsiket és nagyokat. A Hamza Stúdió szabadtéri képzőművészeti akciója a közönség bevonásán alaszik, témája Hamza D. Ákos egyik zenei vonatkozású művének átgondolása, ahol a kontúrok adottak, a festés színvilága pedig az alkotókra lesz bízva ? közölte Gurzó K. Enikő, a gyűjtemény művészettörténésze.
 

A tizenkét különvágott részből álló, másfél méter széles, két méter magas alkotás egy-egy részletének megfestésére bárki vállalkozhat. A közösen készített művet az alkotók a helyi Palotásy János Zeneiskola javára ajánlják fel.
 
Tárlatvezetés is lesz a múzeum állandó kiállításain, amelyek Hamza D. Ákos filmrendezői munkásságát, illetve képzőművészeti hagyatékát tárják a nagyközönség elé.
 
A Palotásy zeneiskola növendékeinek 18 órakor kezdődő, egyórás műsora után Soós Andrea képző- és iparművész ékszer- és öltözékkollekcióját mutatják be. A jászberényi születésű alkotónak a Gombold újra! 2012 című országos öltözéktervezési pályázaton díjazott kollekciójának két darabja látható, a ruhák születésének körülményeiről a tervező vall az érdeklődőknek.
 
Esti programelemként az 1993-ban Jászberényben elhunyt Hamza egyik nagy sikerű filmjét, az Egy szoknya, egy nadrág címűt vetítik le, amelyben Latabár Kálmán és Csikós Rózsi alakítja a főszerepeket.
 
A Hamza Gyűjtemény rendezvénye pénteken 22 órától a Kátai Tamás Trió koncertjével zárul, a formáció a jazz klasszikusait idézi fel sajátos értelmezésben.