II. Magyar forgatókönyvbörze: meghosszabbítva a határidő

Film

 

Az első forgatókönyvbörzét tavaly decemberben rendezték meg. Az ide beválogatott 12 mű közül azóta négy projekt indult el a megvalósulás útján. A II. Magyar forgatókönyvbörzén a legjobb és legfrissebb, magyar nyelven írt forgatókönyveket kívánják bemutatni a jó sztorira vadászó rendezőknek és producereknek. A versenybe az anyaországi és a határon túli magyar alkotók forgatókönyveit várják. Egy író több forgatókönyvvel is pályázhat.

 
A versenybe egész estés filmforgatókönyveket várnak műfaji megkötés nélkül. A kiválasztás során előnyben részesülnek azok a pályaművek, amelyek a szélesebb nézőközönséget kívánják megszólítani minőségi, újszerű módon.
 
A Magyar forgatókönyvbörze célja, hogy esélyt adjon forgatókönyvíróknak arra, hogy filmtervüket prezentálhassák producereknek és rendezőknek a sztori eladása érdekében. Ezért kizárólag olyan forgatókönyvek nevezését várják, amelyek jogai szabadok, vagy ha le vannak opciózva egy producer által, akkor koproducert keresnek.
 
A pályázatoknál kérik külön megjelölni, amennyiben a szerző rendezni is kívánná a forgatókönyvét. Előnyben részesítik azokat a projektet, amelyeknek szerzői nem törnek rendezői babérokra.
 
Az I. Magyar forgatókönyvbörzére nevezett könyvvel csak az esetben lehet jelentkezni, ha az komoly átíráson ment keresztül.
 
A pályázatok beérkezésének meghosszabbított határideje október 20., déli 12 óra
 
A nevezés díja 10 ezer forint, ezért cserébe minden pályázó írásos szakmai véleményt kap forgatókönyvéről.
 
A pályázatokat az pitchforum@fadein.eu e-mail címre várják.
 
A pályázati csomaghoz a következő dokumentumokat kell csatolni elektronikus formában:
- a forgatókönyvet (80-130 oldal, lehetőleg a szakmai standard szerint készült formátumban)
- az alkotó elérhetőségeit,
- a pályázati díj befizetését igazoló bankátutalási igazolást,
- a forgatókönyv jogtisztaságát bizonyító okiratot, vagy az alkotó jogtisztasági nyilatkozatát.
 
A nevezési díj fejében minden beérkezett pályaműről 2 oldalas analízist készítenek, amelyben rámutatnak a forgatókönyv erényeire, esetleges hibáira, és javaslatot tesznek a további fejlesztés irányaira. Az analíziseket november közepéig küldik meg a pályázaton részt vevő alkotóknak.
 
A forgatókönyvbörze versenyprogramjában részt vevő 12 forgatókönyvet november közepéig választja ki az előzsűri, amelynek tagjai Hegedüs Bálint, Krigler Gábor és Lovas Balázs forgatókönyvírók.
 
A kiválasztott forgatókönyvek alkotói 2009 decemberében egy egész napos forgatókönyvírói workshopon vehetnek részt Budapesten, ahol személyes konzultációk során fejleszthetik tovább forgatókönyvüket nagy szakmai tapasztalatú kreatív konzultánsok vezetésével.
 
A 2010. január végén, a 41. Magyar Filmszemle keretén belül megrendezendő II. Magyar forgatókönyvbörzén a kiválasztott 12 alkotó lehetőséget kap arra, hogy egy félnapos felkészítés után egy pitch fórum keretében bemutassa filmötletét a rendezvényen megjelenő magyar rendezőknek és producereknek. Ezt követően a börzén részt vevő alkotók személyes konzultációt folytathatnak az érdeklődő szakmabeliekkel.
 
A kiválasztott alkotások közül neves személyiségekből álló szakértői zsűri választja ki a II. Magyar forgatókönyvbörze legjobb forgatókönyvét, amely 1 millió Ft-os pénzdíjban részesül a Magyar Televízió fölajánlásából. A pénzdíjon túlmenően az MTV a fődíjas forgatókönyv megvalósításába koprodukciós partnerként is beszállni kíván, gyártási kapacitását adva.
 
A fődíj mellett a Filmjus Egyesület jóvoltából egy 500 ezer forintos különdíjat is kiosztanak a döntőbe jutott könyvek egyikének.