Ingyenes vetítések a Művészben és a Francia Intézetben

Film

A programban táncközvetítést Pina Bausch koreográfiájával, neves operarendezőről készült portréfilmet és Isadora Duncanről szóló dokut is találunk. A Művész moziban február 15-én este 7-kor az Orphée et Eurydice című Gluck-opera 2008-as feldolgozását nézhetjük meg francia nyelven, francia felirattal. A táncopera a párizsi Állami Operaház előadásán készült és Pina Bausch-nak 1975-ben, a Tanztheater Wuppertalban készült koreográfiájának felújítása: kettős szereposztás táncosokra és énekesekre. 
 
Február 17-én, 18-30-kor ugyanitt szintén francia nyelven és francia felirattal egy 2007-es művet láthatunk: a Vertiges du flamenco ? la transe című filmben Tony Gatlif egy balkán és keleti road-movie filmkockáiból kitérőt tesz a flamenco és a zenés színpad világába. "A szúfi zene mélyén ott a transz: valami elemelkedik a földtől, megérinti a nézők és a muzsikusok lelkét, kicsúszik az ellenőrzésünk alól" derül ki az alkotásból. 
 
A Vertiges... után, este 8-kor a Rhythm is it című angol/német nyelvű, francia feliratos darabra kerül sor. Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikus zenekar, valamint az angol koreográfus, Royston Maldoom 2003-ban merész vállalkozásba kezdett: 250 különböző társadalmi és kulturális helyzetű, Berlinben élő fiatalnak betanították Sztravinszkij Tavaszi áldozatát. Magával ragadó filmkockákat láthatunk a próbáktól a hangos sikerig. Dráma, művészetpedagógia és közösségépítés egyben. 
 
A programsorozat további vetítései 
Művész mozi 
február 18., 18.30:  
Voyage en compagnie de Peter Sellars (89') 
Angol és francia nyelven, francia felirattal 
Írta és rendezte: Mark Kidel (2007) 
 
Portréfilm az operarendezés örök fenegyerekéről. Mark Kidel két éven keresztül járt Peter Sellars nyomában a világ színpadain Osvaldo Golijov Aidanamar című operájának próbáitól Kajia Saariaho művének bemutatójáig. 
 
február 18., 20.00: 
Robyn Orlin de Johannesburg au Palais Garnier (88') 
Angol nyelven, francia felirattal 
R.: Philippe Lainé és Stéphanie Magnant (2008) 
Közreműködik: Les Arts Florissant, vezényel: William Christie 
 
2007. áprilisában a dél-afrikai koreográfusnő, Robyn Orlin Händel Allegróján dolgozott a klasszikus balett fellegvárában, a párizsi Garnier Palotában. A munkafolyamat során sok minden kiderült Robynnak a tánchoz és a hatalomhoz való viszonyáról, bűntudat és elkötelezettség kérdéseiről. 
 
Francia Intézet 
február 16., 19.00: 
Isadora Duncan, je n'ai fait que danser ma vie (57') 
Angol és francia nyelven, francia felirattal 
R.: Elisabeth Kapnist (2008) 
Írta: Elisabeth Kapnist és Christian Dumais-Lvowski 
 
1927. szeptember 15-én egy szerencsétlen balesetben egy vörös sál megfojtotta a modern táncművészet egyik legnagyobb forradalmárát. Isadora Duncan megzabolázhatatlan, vadóc, önpusztítóan szenvedélyes alakját koreográfusok, művészek, archív felvételek elevenítik fel. Vanessa Redgrave-filmrészletek, dokumentumok, mozgáskultusz a századelőn. 
A vetítések ingyenesek.