Kevin Macdonald a CineFesten

Film

 

Kevin Macdonald olyan filmeket rendezett, mint Az utolsó skót király, melynek főszerepéért Forest Whitaker 2007-ben a legjobb színésznek járó Oscart nyerte el, a One Day in September, melyért ő maga a legjobb dokumentumfilmnek megítélt Oscar-díjat kapta 2000-ben, a Zuhanás a csöndbe című fikcionalizált doku, Az ellenségem ellensége című Klaus Barbie-portréfilm vagy a magyar mozikban nemrégiben bemutatott A dolgok állása című csavaros thriller. 

A világhírű rendező szeptember 13-án a miskolci CineFestre a nagyapja, Emeric Pressburger (Pressburger Imre) emlékét felelevenítő workshopra érkezik, melynek során Ronald Bergan, a neves angol kritikus, a FIPRESCI volt alelnöke beszélget vele. 

Pressburger Imre, Kevin Macdonald nagyapja Miskolcon született 1902-ben. Berlinben és Párizsban töltött évei után sok más, szerencsét próbáló magyar filmestől eltérően nem Hollywoodban, hanem Londonban kötött ki, ahol Korda Sándor bemutatta Michael Powell rendezőnek. 

Ezzel rendkívül sikeres együttműködés vette kezdetét: a "Written, Produced and Directed by Michael Powell and Emeric Pressburger" felirat mintegy tucatnyi film főcímén jelent meg ? köztük olyan klasszikusok szerepelnek, mint a Vörös cipellők, a Blimp ezredes élete és halála vagy A negyvenkilences szélességi fok

A CineFest egyik célja pedig, hogy Pressburger gazdag, ám hazánkban sajnos kissé elhanyagolt életművét közelebb hozza a magyar közönséghez. Szeptember 13-án, vasárnap Macdonald Miskolcon megkoszorúzza nagyapja emléktábláját, amit a város és a fesztivál 2007-ben állított, majd részt vesz a Művészetek Háza Uránia termében tartandó workshopon, ahol filmrészletekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel idézik fel a nem mindennapi életutat és filmeket. Végül az Egy igazi angol úriember vetítése következik, amit Macdonald 1995-ben készített: a nagyapja emlékét felidéző portréfilm volt pályája első rendezése. 

A tervezett program (angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással) 

11.00: Takács Ferenc: Egy angol úr Miskolcról (előadás) 

11.30: Ronald Bergan: A kontinens hatása, avagy: hogyan hatott Pressburger Powellre? (előadás) 

Ebédszünet 

13.30: Kerekasztal-beszélgetés Fecsó Zoltán vezetésével, filmrészletekkel. Résztvevők: Báron György, Ronald Bergan, Takács Ferenc. 

Kávészünet 

15.00: Ronald Bergan beszélget Kevin Macdonalddal. 

15.45: Egy igazi angol úriember (The Making of an Englishman) ? Kevin Macdonald portréfilmje nagyapjáról, Emeric Pressburgerről (1995, 50 perc, magyar szinkronnal)