Kiosztották a BuSho díjait

Film


181361_nagy_busho1.jpg
Bulkin utolsó napja

2010-ben a BuSho rövidfilmfesztiválon ez történt: minden fődíjat megnyert a Bulkin utolsó napja című orosz film, melyben egy köztisztviselő házról házra jár olyan emberekhez, akiknek aznap kell meghalniuk, és egy kérdőíven ki kell pipálniuk azt a részt, hogy "tökéletesen elégedett voltam az életemmel". Ivan Szergejevics Bulkin viszont ezt visszautasítja... Alekszej Andrianov rendező helyett a Vörösmarty moziban lezajlott díjátadón a kitüntetést Ivan Lopatin producer vette át. 

Az ezüst BuSho-díjat egy tízperces indiai szatíra nyerte: Shumona Banerjee Kusum (Virágbimbó) című filmje egy fiatal transzvesztita prostituált és egy erősen depresziós angoltanár fura viszonyába enged betekintést. A fesztivál bronz BuShóját a spanyol Eduardo Chapeto-Jackson A vég című 29 perces alkotása kapta, mely egy reális veszélyen alapuló disztópia. 

A szervezők tapasztalatai szerint a legnagyobb érdeklődést a fesztiválon a versenyprogram váltotta ki, de sok Magyarországon élő külföldi néző érdeklődött az angol feliratos Bacsó- és Kállai-retrospektív iránt is. A magyar munkák közül három is kapott elismerést: Maly Róbert lett a legjobb operatőr Az ulmi szabó című film képeiért, Ágói Krisztina Ez titok az ilyesmi... című animációja pedig két díjat is nyert (a legjobb ötlet és a nagyváradi Szabadság mozi különdíja); a diákzsűri ezenkívül különdíjjal értékelte Alexei Alexeev Log Jam című, lassan kultikussá váló művét is. A 6. BuSho szeptember 4-én, szombaton este az ünnepélyes díjkiosztóval zárult, de néhány vetítésre még vasárnap is sor került. A fesztiválnak idén sajnos nem állt módjában az 1000 eurós fődíjat kiosztani, de a támogatóknak köszönhetően a tárgynyeremények összege meghaladja az 1 millió forintot. 

További díjazottak: 

Legjobb némafilm (a legjobb kísérleti kategória helyett hozta létre a zsűri): 

La carte / The Postcard / A képeslap (r.: Le Lay Stefan, Franciaország) 

Legjobb animáció: 

Benigni (r.: Jasmini Ottelin, Elli Vuorinen, Pinja Partanen, Finnország) 

Legjobb vígjáték: 

Uwe + Uwe / All change please (r.: Lena Liberta, Németország) 

Legjobb alakítás: 

Mareille Labohm ? Kaas / Cheese / Sajt (r.: Vanesa Abajo Perez, Hollandia) 

A zsűri különdíja: 

La Culpa del Otro / When you face the pain / Amikor szembesülsz a fájdalommal (r.: Ivan Ruiz Flores, Spanyolország) 

A diákzsűri különdíja: 

Ő soha nem tenné meg (r.: Anartz Zuazua, Spanyolország) 

A BuSho spotverseny eredményei: 

I.: Riskó Zoltán: Felesút 

II.: MeRiGalli: Üllői út 4. 

III.: Samuel Vangerven: Sleep Walker 

Közönségdíj: Zsély Csilla: Zúzós volt a nyár?