Lars von Trier depressziós - várhat az ördög a sorára

Film

Lars Von Trier életére túlságosan rátelepedhettek művei (vagy pont fordítva), mert a minap egy dán magazinnak adott interjúban A bűn lélektanával ismertté vált rendező elárulta, hogy ez év elején egyre elhatalmasodó depressziója miatt kórházi kezelést javasoltak neki az orvosok. A Politiken című lapban a márciusban a Főfőnök című vígjátékkal a hazai mozikban is jelentkezett dán mester azt is hozzátette, hogy bár már elhagyta a kórházat, még így sem igazán tud mit kezdeni magával, képtelen a munkára koncentrálni, ami pedig semmiképpen sem megszokott attól a művésztől, aki egyidőben több projekten is dolgozott.

Mi sem jelzi jobban azt, hogy Trier még most sem tud visszazökkenni a régi kerékvágásba, mint hogy azt nyilatkozta a lapnak, úgy érzi magát, mint egy üres lap. Ez pedig megakadályozza abban, hogy újra kamera mögé álljon. "Azt mondják, néhány évig is eltarthat, amíg valaki teljesen felépül egy súlyos depresszióból, szóval majd meglátjuk" - tette hozzá az 51 éves rendező, akiről mindig is köztudott volt, hogy lelki problémákkal küzd. Fóbiái közül a repüléstől való félelem kapta anno a legnagyobb publicitást. Trier autójának kilométerórája a kiakadás közelében lehet, hiszen, hogy mást ne említsünk, a cannes-i filmfesztiválig hosszú az út. A távot eddig hétszer kellett megtennie, oda-vissza.

Mindez azt is jelenti, hogy nemcsak az Amerika-trilógia befejező darabja, a Washington csúszik, de Trier bizonytalan időre kénytelen megvárakoztatni a Sátánt is. Az Antichrist című horrorban a rendező azt a teóriát járta volna körül, miszerint a földet nem Isten, hanem az ördög teremtette. A forgatást 2007 nyarára tervezték.