Magyar dokumentumfilmek Zágrábban

Film

(MTI) - A bemutatóra meghívták Almási Tamás rendezőt és Vladimir Bearát, az egykori jugoszláv válogatott legendás kapusát, aki abban a korszakban híressé vált azzal, hogy kivédte Puskás Öcsi lövését - mondta el Inja Karac, a magyar filmnapok koordinátora. Hozzátette, hogy kilenc filmet vetítenek, és tíz magyar filmest látnak vendégül a szombat estig tartó eseményen.
   
Pénteken magyar és horvát filmesek a dokumentumfilm jelenéről és jövőjéről tartanak kerekasztal-beszélgetést. Nenad Puhovski producer, rendező, a ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál igazgatója, Sinisa Juricic producer, valamint Somogyvári Gergő rendező, operatőr és László Sára producer vesz részt a párbeszédben - jegyezte meg a horvát szervező.
   

Csempelevel_02.jpg
Csempelevél

Somogyvári Gergő Csempelevél című dokumentumfilmjét és a Kis Annával készített Lanterna - ahol a magány sem jár című alkotását - amely a horvát Adria világítótorony-őreinek életéről szól - tavaly már bemutatták Zágrábban. A horvátok ezek után kérték fel a rendezőt, hogy válogasson magyar dokumentumfilmekből a mostani filmnapokra.

   
Mint azt Somogyvári Gergő elmondta, úgy döntött, hogy egy 23 filmből álló csomagot küld, amelyből a horvátok kiválaszthatják a számukra érdekes alkotásokat. Így kerül most a zágrábi mozivászonra a Puskás Hungary mellett a Százhúsz centi tömény erőszak, a Hosszú utazás, a Három esküvő, a Malaccal teljes, a Három hiányzó oldal, A süllyedő falu, a Jogtalanul és a Szemünk fénye című film.
   
A rendező megjegyezte, hogy a zágrábi Dokukino mozi az egykori jugoszláv filmcenzorok vetítője volt, amely az utóbbi években a zágrábi fiatal dokumentumfilmesek, filmesek klubjává alakult. A moziban korabeli bőrfotelekbe süppedve élvezheti a vetítést a nagyérdemű.
   
Somogyvári Gergő hozzátette, hogy társaival szeretne majd hasonló vetítéssorozatot rendezni horvát dokumentumfilmekből Budapesten.