Magyar filmek Amerikában

Film


szaboistvan_bizalom_1979_film_01.jpg
Bizalom

A kolorádói Telluride-ban szeptember 3-6. között ünneplik a filmművészetet, immáron 37. alkalommal. A prominens fesztivál különlegessége, hogy a bemutatandó filmek listáját csak a megnyitó napján hozzák nyilvánosságra. A telluride-i filmfesztivál különprogramjában tűzi műsorra Szabó István 1979-ben készült Bizalom című többszörös díjnyertes és Oscar-jelölt játékfilmjét. Schwechtje Mihály Hideg berek című alkotása a rangos amerikai seregszemle rövidfilmes mezőnyét színesíti, melybe mindössze 25 mű kapott meghívást.

 
Womb 

Észak-Amerika vitathatatlanul legfontosabb filmes rendezvényén, Torontóban lesz Fliegauf Benedek és Mundruczó Kornél új filmjeinek első, Európán kívüli bemutatkozása. A nagyszabású fesztivál 10 nap alatt 59 országból érkező 339 mozgóképet tűz műsorra szeptember 9-vel kezdődően. Fliegauf Benedek Locarnóban díjazott Womb című első angol nyelvű filmjét és Mundruczó Kornél szarajevói különdíjas Szelíd teremtés ? A Frankenstein-terv című legutóbbi rendezését is meghívták a szervezők.

 
A torontói fesztivál egyúttal az európai és tengerentúli filmesek elsőrangú szakmai találkozója. Éppen ezért az európai nemzeti filmpromóciós szervezeteket tömörítő EFP 12 új koprodukciós filmterv bemutatásával készül ?Producers Lab? elnevezésű kezdeményezése keretében. A meghívásos alapon működő szakmai fórumon Pálfi György T projekt című nagyszabású filmtervét a Katapult Film bemutatja a kanadai producereknek.