Magyar filmek külföldi fesztiváldíjai

Film

Nemes Jeles László rövidfilmje, a Türelem, Angers és Bilbao után Lisszabonban és az ohiói Athensben megrendezett filmszemlén nyert elismeréseket. A velencei filmfesztivál versenyprogramjában debütált egysnittes Türelem Nemes Jeles László első rendezése. A portugál fővárosban megrendezett Indie Lisboa filmfesztiválon az RTP közszolgálati televízió díját nyerte el. Az elismerésnek köszönhetően a portugál televízió hamarosan műsorra tűzi a magyar rövidfilmet, mely az Inforg Stúdió, a Duna Műhely és Filmteam koprodukciójában készült.
 
Az ohiói egyetem rendezvényén, a május 1-jén véget ért Athens Nemzetközi Filmfesztiválon Zányi Tamás a Türelem című mozgóképért a legjobb hangmérnök díját kapta. Az athensi fesztivál 35. alkalommal mutatta be válogatását a nagyvilág független filmterméséből.
 

dolina117654_1.jpg
Dolina

Kamondi Zoltán Dolina című filmjéért Medvigy Gábor a legjobb operatőr díját nyerte el syracuse-i nemzetközi filmfesztiválon. A New York államban megrendezett seregszemle 120 alkotást vonultatott fel április 25. és május 4. között. Kamondi Zoltán filmjét a zsűri külön méltatta - akárcsak a 38. Magyar Filmszemlén - emlékezetes látványvilágáért és a jelmezek különlegességért. Mindezért az amerikai filmverseny zsűrije elismerő oklevelet adott ki.

 
A Bodor Ádám novellájából készült mozgóképet a nemzetközi közönség először Karlovy Varyban láthatta, és azóta számos rangos filmfesztivál hívta meg programjába. Nemzetközi díjakat Bitolában, Portóban és Tiburonban nyert a közelmúltban Kamondi Zoltán filmje.
A Dolina fesztiválkörútjának következő állomása Szófia lesz.