Magyar kisfilmek Regensburgban

Film

Magyarországon készült alkotásoknak szenteli különprogramját a Regensburgi Rövidfilm Hét. A november 15?22. között megrendezendő filmfesztiválon "Magyarország, a rövidfilmek országa" címmel mutatnak be vetítéssorozatot. A 27 magyar rövidfilmet csokorba gyűjtő válogatás három programot tűz műsorra - jelentette a Magyar Filmunió.

Az "Animálva" című sorozat a magyar animáció legendás és legújabb terméséből ad ízelítőt: Cakó Ferenc Cannes-i nagydíjas Ab ovo (1988) című filmje mellett Péterffy Zsófi Kalózok szeretője (2002) című velencei díjas animációja, Rofusz Ferenc Gravitáció (1984) című munkája, valamint M. Tóth Géza közel 100 filmfesztivál megjárt Maestro című 3D technikával készült filmje is látható lesz. Az animációk a CAKÓ Stúdióból, a Pannóniafilmből és a Duna Műhelyből érkeznek Regensburgba.

A nemzetközi filmfesztiválok kedvenceiből is látható lesz egy válogatás, melyben Dési András?Móray Gábor, Fliegauf Benedek, Kenyeres Bálint, Kocsis Ágnes, Mészáros Péter, Mundruczó Kornél, Pölcz Boglárka és Róbert, valamint Tóth Barnabás filmje lesz látható.

A program különlegessége lesz Szabó István három rövidfilmje. Szabó számtalan díjjal jutalmazott Te (1961) című első alkotása, az Álom a házról (1971), valamint a Ten Minutes After (2002) című munka lesz látható, melyeket a Klasszikusok című válogatásban vetítenek.

A németországi Cottbus városa november 14?18. között lesz immáron 16. alkalommal a hetedik művészet ünnepének színhelye. A versenyprogramban Pálfi György Taxidermiá-ja kapott meghívást, a rövidfilmek versenyébe két magyar mű érkezik. Cottbus-ban lesz Dyga Zsombor legújabb filmje, a Részletkérdések világpremierje. A versenybe Krasznahorkai Balázs Hegyek közt című műve is meghívást nyert, mely már látható volt a Filmszemlén.

A német fesztivál Közép-Európa országainak kiemelkedő mozisikereit is műsorra tűzi, a válogatásba Goda Krisztina Csak szex és más semmi című filmje is meghívást kapott. Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című moziját a fesztivál információs programjában tűzik műsorra.