Magyar nap a Transilvania filmfesztiválon

Film

Kolozsvárott a napokban kilencedik alkalommal ünneplik a kortárs filmművészetet. Múlt héten kezdődött és vasárnap estig tart a Transilvania filmfesztivál, Románia nagyszabású nemzetközi filmes találkozója. A 47 országból érkezett filmeket felvonultató seregszemle június 2-án a magyar film újdonságaira irányítja a figyelmet. A Magyar Mozgókép Közalapítvány által támogatott kilenc filmalkotás lesz látható Kolozsváron.
 

adas_02_film_est.hu.jpg
Adás

A Magyar nap keretében műsorra tűzik Goda Krisztina Kaméleon, Mátyássy Áron Utolsó idők, Pálfi György Nem vagyok a barátod, Tóth Péter Pál Muzsikás történet és Vranik Roland Adás című alkotásait. Ternovszky Béla Macskafogó 2. ? A Sátán macskája című alkotása szintén gazdagítja a kolozsvári filmfesztivál válogatását.

 
A Transilvania filmfesztivál ezúttal két magyar meglepetésfilmet is tartogat a nagyközönség számára, melynek címét csak szerdán fedik majd fel a szervezők. Amit tudni lehet elöljáróban: mindkét magyar játékfilm nemzetközi bemutatkozását kiemelkedő visszhang kísérte a közelmúltban, és először lesznek láthatóak Romániában.
 
Almási Tamás Puskás Hungary című dokumentumfilmje a kolozsvári filmfesztivál új helyszínén, a 900 nézőt befogadó szabadtéri moziban lesz látható szerda este. A Magyar napot a hagyományokhoz híven a kolozsvári Bánffy-palota udvarán megrendezett ?gulyás party? és a Tündérground zenekar koncertje zárja szerda éjszaka.