Magyar premierek Salernóban

Film

Eszter hagyatéka

November 10-én kezdődött a legrégebbi nemzetközi filmünnepek közé tartozó salernói filmfesztivál, idén 62. alkalommal. A tekintélyes olaszországi seregszemlére öt magyar mozgókép érkezik, köztük két nemzetközi premier.

 
Gyarmathy Lívia Kishalak... Nagyhalak... című dokumentumfilmjét és Nemes Jeles László The Counterpart című rövidfilmjét először láthatja a külföldi közönség Salernóban. A fesztivál különböző versenyprogramjaiban Bereczki Csaba Életek éneke és Nemes Gyula Karlovy Varyban nagydíjas dokumentumfilmje, a Letűnt világ is indul.
 
Az 1968 és 1980 között Salernóban élt Márai Sándor Eszter hagyatéka című művének film adaptációja hamarosan az olasz filmszínházak műsorán lesz. Az olasz mozibemutatóhoz kapcsolódva a mustrát Sipos József alkotásának ünnepélyes premier előtti vetítése zárja november 15-én. A díszbemutatón a rendező-producer-forgatókönyvíró személyesen mutatja be a kiemelkedő színészgárdát - Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Eperjes Károly - felvonultató, a Balaton-felvidéken forgatott mozgóképet. A bemutató különlegessége, hogy a nagyközönség a magyar filmet olasz szinkronnal láthatja a salernói filmfesztiválon és néhány nappal később az olasz filmszínházakban egyaránt.